Az uniós átlagnál kevesebb szemétből nagyon keveset hasznosítanak újra a horvátok

0
74
plastic_recycle

Fejenként 373 kilogramm kommunális hulladékot termelt 2011-ben Horvátország lakossága, kevesebbet az Európai Unió átlagánál, de a szemét alig 10 százalékát komposztálták vagy hasznosították újra – adta hírül hétfőn a horvát média az Eurostat adatait ismertetve.

Az Eurostat legfrissebb jelentése szerint az Európai Unió 27 tagállama 2011-ben átlagosan fejenként 503 kilogramm kommunális hulladékot állított elő, ennek a mennyiségnek 25 százalékát újrahasznosították, 15 százalékát pedig komposztálták.
A legtöbb szemetet, fejenként 718 kilogrammot Dánia lakossága termelte. Luxemburg, Ciprus és Írország lakossága fejenként 600 és 700 kilogramm közötti mennyiséget állított elő. Németország, Hollandia, Málta, Ausztria, Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Nagy-Britannia és Finnország lakosságának egy főre jutó szeméttermelése 500 és 600 kilogramm között mozgott. Fejenként 400 és 500 kilogramm közötti kommunális hulladékot termelt Görögország, Portugália, Belgium, Svédország, Litvánia és Szlovénia lakossága. Lakosonként kevesebb mint 400 kilogramm hulladékot állított elő Magyarország, Bulgária, Románia, Lettország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Észtország.
Romániában a megtermelt kommunális hulladék 99 százaléka a lerakóhelyre került. Bulgáriában 94, Máltán 92, Litvániában és Lettországban 88 százalék. Ezzel szemben Belgiumban, Németországban, Hollandiában és Svédországban csupán a szemét 1 százaléka került lerakóhelyre, Svájcban pedig ennél is kevesebb, alig fél százalék.
A szemét elégetését a legnagyobb arányban Dániában (54 százalék), Svédországban (51 százalék) és Belgiumban (42 százalék) alkalmazták. Az újrahasznosításban Németország járt az élen, ahol a szemét 45 százalékától szabadultak meg ilyen módon. A kommunális hulladék több mint 30 százalékát kezelte újrahasznosítással Írország (37 százalék), Belgium (36 százalék), Szlovénia (34 százalék), Svédország (33 százalék), Hollandia (32 százalék) és Dánia (31 százalék).
Komposztálásban Ausztria (34 százalék), Hollandia (28 százalék), Belgium és Luxemburg (20 százalék) járt az élen.
Horvátország a megtermelt szemét csupán 8 százalékát hasznosította újra, Románia pedig 1 százaléknál is kevesebbet – közölte a SEEbiz.eu portál.

 

{fcomments}