Az internet a világ legnagyobb vására

0
254
frustrating-online-shopping1

Mára szinte már nélkülözhetetlenné vált az internet: a segítségével kommunikálunk, ismerkedünk, szórakozunk, fizetjük a számláinkat stb. És nagyon sokan már a világhálón vásárolnak, illetve adnak el különböző dolgokat.

Az internetet sokan használják vásárlásra is, ugyanis a választék nagyobb és könnyebben elérhető, mint a hagyományos boltokban. Az on-line felületen ugyanis rendszerezve keresgélhetünk kedvünkre a kívánt termékek közt anélkül, hogy kimozdulnánk a szobából. Ha az egyik weblapon nem találjuk a keresett árut, akkor pedig csupán átkattintunk egy másik oldalra, és előbb-utóbb rátalálunk a kívánt cikkre. Használt tárgyakat is tudunk venni, így akár az egyébként méregdrága dolgokhoz is olcsón  hozzájuthatunk. A  használt áru vásárlásakor azonban jól meg kell gondolni, hogy mit is veszünk, mert nem biztos, hogy a portéka olyan jó állapotban van, mint ahogy az a képen látszik, és könnyen lehet, hogy csak akkor tudjuk meg, hogy igazából mit is vettünk, amikor már késő, ugyanis kifizettük. A volt tulajdonosnak azonban általában esze ágában sincs ilyen esetekben visszavenni a cuccot. Ha azonban hivatalos internetes boltban, ún.webshopokban  vásárolunk, ez a veszély nem áll fenn, hiszen az efféle üzleteket éppoly szigorú szabályok kötik, mint akármelyik másik boltot. Az egyetlen hátrány, hogy a szállítási költséget általában a vevőnek kell állnia, ami arra az esetre is vonatkozik, amikor visszaküldjük az árucikket azzal a kéréssel, hogy cseréljék ki, mivel mégsem felel meg valami miatt.

 

Marko gyakran vásárol az interneten keresztül, Viktor pedig a világháló segítségével ad el dolgokat10-Netes-vasarlas-mrk

A tenjai Kolić Marko gyakran vásárol az interneten keresztül.

– A választék sokkal nagyobb, mint az üzletekben, és lényegesen olcsóbban hozzá is jutok a kívánt termékekhez. Teljesen megbízom az internetben, ugyanis ha használt dolgot vásárolok, akkor általában ezt egy olyan oldalon teszem, ahol lehet értékelni az eladókat, és csupán olyanoktól vásárolok, akik a legjobb értékelést kapták. Szerencsére eddig nem volt rossz tapasztalatom e téren, és remélem, hogy a jövőben sem lesz – mondta Márkó.

10-netes-vasaralas-dekanyA várdaróci Dékány Viktor nemcsak vásárol az interneten, hanem el is ad dolgokat. És nagyon jónak tartja a neten való kereskedést, ugyanis ily módon könnyen megválhat feleslegessé vált dolgaitól, illetve ugyanilyen könnyen be is szerezheti azt, amire szüksége van.

– A neten való vásárlást általában a népszerű nemzetközi oldalon, az Ebay-en szoktam lebonyolítani, illetve a hazai njuskalo.hr oldalon. Az utóbbit szoktam akkor is használni, ha el akarok valamit adni. Ami a fizetést illeti, azt általában kártyával oldom meg rendeléskor, így már nincs más teendőm, mint megvárni és átvenni a csomagot – mondta Viktor.

 

Ritkák az átverések

Az interneten való vásárlás – szerencsére – ma már elég biztonságosnak mondható, azonban az olyan oldalakon, ahol főként használt dolgokat árulnak, megeshet, hogy szélhámosokkal találkozunk. Erre, bármilyen meglepő is, a legjobb példát éppen a szomszédságunkban, Kőben kell keresnünk. Egy kői család ugyanis azzal foglalkozik, hogy hirdetéseket ad fel egy népszerű kereskedelmi oldalon, és rendszerint átveszik a pénzt, azonban nem küldik ki az árut, vagy csak üres dobozokat küldenek helyette! A rendőrség nem tehet semmit, ugyanis a csalások értéke nem haladja meg egyenként az 1000 kúnát. Ez az eset azonban ritkaságnak számít, a legtöbb eladó tisztességes, és nem akarja becsapni a vevőket.

Eddig még nekem sem voltak rossz tapasztalataim, mindig azt kaptam, amiért fizettem, bármilyen cuccról is volt szó, vagy a világ bármelyik pontjáról érkezett is. Emiatt nyugodt lelkiismerettel tudom mindenkinek ajánlani az interneten való vásárlást.

 

{fcomments}