Az „igazmondó Juhász”

0
131
DSC_0592

Nem. Nem Mátyás király igazmondó juhászáról van szó, hanem Juhász Sándornak, a MESZ elnökének sajátos „igazmondásáról”.

Lapjuk, a Horvátországi Magyar Napló legutóbbi számában (valamint honlapjukon) a Kárpát- medencei Magyar Képviselők Fórumának budapesti üléséről az alábbi címmel jelentettek meg tudósítás, idézzük: „Plenáris ülést tartott a KMKF – Jakab Sándor botrányos kijelentéseket tett az összejövetelen”.

A cikkben Juhász Sándor nyilatkozik, és a nyilatkozatát az alábbiakkal fejezi be, idézzük: „Jakab Sándor beszédéből visszaköszön a HMDK által évek óta folytatott politikai retorika. Véleménye szerint kétféle horvátországi magyar van: azok, akik magyarok akarnak lenni, és azok, akik már magyarok. Jakab netán úgy gondolja, hogy a HMDK-t nem támogató emberek már nem is számítanak magyarnak?! Én határozattan visszautasítom ezt az eszement rettenetet, magyart a magyartól megkülönböztetni égbekiáltó szentségtörés, és közösségünkre nézve mélyen megalázó és sértő.”

Eddig.

És most a tényszerű igazság.

Mert amit „eszement rettenetnek” nevez Juhász elnök úr, az önvallomás!

Ugyanis, felszólalásában ö maga állította szervezetéről – miközben vitatta a szerinte elégtelen budapesti anyagi támogatásokat –, hogy „ez a közösség nagyon magyar akar lenni, mindent elkövet, hogy magyar legyen”!

Mondta mindezt majd száz résztvevő előtt, jegyzőkönyvbe véve, letagadhatatlanul.

Én csak hivatkoztam rá felszólalásom legelején, miután kénytelen voltam jelezni – magyarságunk érdekében is –, hogy van olyan szervezet, amely nem csak szeretne, hanem magyar, magyar is volt és magyar is fog maradni.

Minden további nélkül álljanak itt a jegyzőkönyv vonatkozó részei:

JUHÁSZ SÁNDOR (Horvátország)

„Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr  …stb., stb., csak jó volna már megérteni valakinek Magyarországról, hogy van egy kisközösség, amelyik most 12-13 ezer lelket számlál, abból biztosan az 50 százalék idetartozik hozzánk, mert az utolsó két parlamenti választásokat megnyertük, helyhatósági választásokat megnyertük, a kisebbségi önkormányzati választásokat ott, ahol 85 százaléka a magyarságnak él, abszolút 25:0-ra megnyertük, annyi ember ül a testületben. Szóval ez a közösség nagyon magyar akar lenni, mindent elkövet, hogy magyar legyen. Szervezünk, rendezünk ilyen rendezvényeket, törekedünk, nagyon magyarok akarunk lenni, de vegyétek ezt már észre, vegyétek ezt már észre és akkor mi is még boldogabbak fogunk lenni, ha a queenlandi cserkészcsapatot támogatni fogjátok”. Stb., stb.

JAKAB SÁNDOR (HMDK)

„Köszönöm szépen a szót. A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége elnökeként köszöntöm a fórum részvevőit. Előttem szólt Juhász Sándor, a Magyar Egyesületek Szövetségének elnöke. Elfelejtett bemutatkozni, így most én mutattam be. Nem szeretnék reagálni az ő tárgybéli és számbéli tévedéseire, de egyet azért megjegyzek, és megerősítem abban a gondolatmenetében, hogy szervezete nagyon magyar akar lenni. Valóban, van egy ilyen szervezet, de van egy másik is, a HMDK, amely nem akar magyar lenni, mert már az, az is volt, és a jövőben is az lesz. Visszatérek én is a népszámlálás adataira.” … stb.,  stb

(Jegyzőkönyv a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma 2013. február 15-én 10 órakor az Országház Vadász termében megtartott nem nyilvános üléséről – vonatkozó részletek.)

Szívesen közölném mindkettőnk felszólalását egészében, de nem tehetem meg, mert a jegyzőkönyv nem nyilvános, és így ez részemről elfogadhatatlan, inkorrekt cselekedet lenne azzal a testülettel szemben, amelynek tiszteletbeli tagja vagyok.

Apropó, nem 12-13 ezren vagyunk, hanem valamivel többen, mint 14 ezren, a Juhász által megnevezett Najbauer Tamás pedig nem tagja a KMKF-nek.

És még annyit, hogy Juhász Sándor – aki a találkozón Sója Dénest helyettesítette – is megértse: ezen a szinten nem szokás mellébeszélni, akik pedig felszólalnak, vállalják az általuk elmondottakat. A jelenlegi magyar kormány pedig a határon túli magyarokat támogatja, és nem azokat, akik, valamilyen érdekből, azok akarnak lenni.

Én mindenesetre hiszem azt, Juhász elnök úrral ellentétben, hogy szervezetében többen vannak magyarok, mint azok, akik csak azok szeretnének lenni.

 

{fcomments}