„Az évszázad legnagyobb korrupciós botránya”

0
148

Ismerőseim és barátaim között is sokan vannak, akik az INA-MOL-ügy miatt nagyon kellemetlenül érzik magukat. Rengeteg negatív megnyilvánulást lehet hallani a magyarok és Magyarország ellen a horvát híradásokban, amióta kirobbant az INA-MOL korrupciós ügy. Sok horvátországi magyart is érzékenyen érint a dolog, pedig nem kellene. Ha nem a magyarok, megveszik az oroszok vagy az osztrákok az INA-t, hiszen ott, ahol embereket le lehet fizetni, sajnos meg is találják a módját a megvesztegetésnek. Erre utal a legújabb botrány is, de maradjunk egyelőre az INA-nál.

Sanader volt kormányfőt, aki váltig tagadja, hogy kenőpénzt fogadott el a MOL-tól az INA horvát olajipari társaság menedzsmentjogainak 2009-ben történt megszerzéséért cserébe, mással is gyanúsítják, ehhez pedig semmi köze nincs „a magyaroknak”. A volt kormányfő állítólag az 1990-es évek közepén, még külügyminiszter-helyettesként jutalékot fogadott el az osztrák Hypo banktól, és cserébe lehetővé tette a pénzintézet terjeszkedését Horvátországban.

A legújabb megvesztegetési ügyet az évszázad legnagyobb korrupciós botrányaként emlegeti a horvát média, ugyanis több száz ember gyanúsítható, és alapjaiban rengette meg az egész egészségügyet a hír.

A német Dermapharm gyógyszeripari vállalathoz tartozó Farmal cég teljes horvát vezetőségét és 26 területi kereskedelmi képviselőjét vették őrizetbe hétfőn a hatóságok. A gyanú szerint kenőpénzt adtak a háziorvosoknak, hogy azok cserébe a gyár készítményeit írják fel a betegeknek. Közel 500 orvos érintett az ügyben. A Farmal cégnél 14 millió kúnát költöttek évente az orvosok ajándékaira: felnikre, tévékészülékekre, bútorra és drága utazásokra. A horvát államügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni irodája több száz orvosra terjesztette ki a nyomozást. A hatóságok eddig 49 orvos ellen tettek büntetőfeljelentést. A gyanúsítottakat kihallgatják, és amennyiben ennek során kiderül, hogy a megvesztegetésekről a Dermapharmnak is tudomása volt, a német kormányt is értesíteni fogják.

Hasonló esetre nyolc évvel ezelőtt is volt már példa hazánkban. Akkor az amerikai Pfizer gyógyszergyártó óriáscég ellen folyt eljárás. Azzal vádolták, hogy1997 és 2001 között több magas rangú orvost vesztegettek meg. Hogy ne kerüljön bíróság elé az ügy, az amerikai cég 60 millió dollár pénzbírságot fizetett. Ennek köszönhetően tulajdonképpen eltussolták az ügyet…

 

{fcomments}