Az eszéki magyar főkonzulátus újabb kiállítást hozott tető alá

0
450
15-aknay-2

Az eszéki magyar főkonzulátus másfél évvel ezelőtti megnyitója óta fő tevékenysége mellett több kulturális program kezdeményezője és lebonyolítója is volt. Legutóbb Aknay János Kossuth-díjas festőművész képeiből nyílt kiállítás az eszéki Szlavón Múzeumban. A magyarországi Szentendrén élő és tevékenykedő művészt rokoni szálak is fűzik Eszék városához, őseinek nagy szerepe volt például a kiállításnak helyet adó helytörténeti múzeum megalapításában is.

Aknay János „Festmények a Horváth & Lukács-gyűjteményből” című kiállításának ünnepélyes megnyitójára a múlt héten került sor. A megnyitón Dragan Vulin, Eszék-Baranya megye zsupánhelyettese, valamint Vladimir Ham, Eszék város alpolgármestere köszöntötték az egybegyűlteket, és mindketten hangsúlyozták, hogy 2013-as újranyitása óta az eszéki magyar főkonzulátus aktívan részt vesz a régió kulturális életében.
Vizi László, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának főosztályvezetője köszöntőjében átadta Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár üdvözletét, és kifejezte afeletti örömét, hogy a főkonzulátus közreműködésével ilyen magas művészi értékű magyar kiállítások megvalósítására kerülhet sor Eszéken.
Grgur Marko Ivanković, a Szlavón Múzeum igazgatója említést tett Aknay János festőművész eszéki kötődéséről, valamint köszönetet mondott az Aknay művész úr által a múzeumnak ajándékozott „Emlék 2014” című festményért.
De Blasio Antonio főkonzul örömét fejezte ki, hogy a főkonzulátus egy újabb olyan rendezvénnyel jelent meg Eszéken, amely bepillantást nyújt Magyarország kulturális életébe, és „rendkívüli élményt nyújthat horvát barátainknak”, valamint megköszönte a Szlavón Múzeumnak, hogy a kiállítást befogadta, és ezzel immár sokadik alkalommal segíti a magyar kulturális értékek horvátországi népszerűsítését.

 

_DSC1444-copy

 

A meghívott vendégek köszöntői után a Kossuth-díjas festőművész munkásságát P. Szabó Ernő művészettörténész mutatta be a közönségnek. Elmondta, hogy a ’60-as évek óta Szentendrén élő és alkotó művész az úgynevezett konstruktív geometrikus művészet jelentős képviselője, aki festményeivel egyéni világot épített fel.
– Aknay János utóbbi években készült Festő angyalai ég és föld, művészet és hétköznapok, jelen és múlt között közvetítenek, s remélem, Eszéken is sokan nyitottak arra az üzenetre, amely Szentendréről, a kortárs magyar művészet egyik fontos központjából, s e művészet egyik figyelemre méltó életművet létrehozott mesterétől érkezik – mondta P. Szabó Ernő.
Aknay Jánost rokoni szálak fűzik Eszékhez. Anyai nagyapja, Bíró Kornél itt született 1886-ban. Ősei rokonságban álltak a híres eszéki Szedlakovics családdal, akik többek között a Szlavón Múzeum egyik alapítói is voltak. Az irántuk érzett tiszteletből ajándékozta egyik munkáját a múzeumnak.
A művész lapunknak nyilatkozva elmondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy Eszéken állították ki képeit.
A kiállított festmények a nagycenki Horváth & Lukács Galéria tulajdonát képezik.
A magángyűjteményt ők bocsátották a szervezők rendelkezésére. 
Aknay János képei még két hónapig lesznek megtekinthetők Eszéken. A főkonzulátus a közeljövőben is folytatja a magyar kultúra népszerűsítésével kapcsolatos tevékenységét, és már újabb kiállítások megvalósítását tervezik. Ezek egyike a Magyarország Kelet-kutatói című kiállítás, amit ősszel, a Magyar Hét keretében mutatnak majd be.

 

{fcomments}