Az emberi jogok és a kisebbségek napja Splitben

0
190
07-split-2

Az ENSZ Közgyűlése 1950-ben jelölte ki december 10-ét az emberi jogok napjának. A Split-Dalmát megyei Kisebbségi Koordináció ebből az alkalomból minden évben összejövetelt szervez, amelyen az ott élő magyar kisebbség is képviselteti magát.

Több tanácskozás, megbeszélés előzte meg Split város kisebbségi koordinációjának a megalakulását, míg végül sikerült megegyezniük a képviselőknek, és a szlovén kisebbségi képviselőt választották meg a koordináció elnökének. December első napjaiban a megyei szintű kisebbségi koordináció is megalakult, ahol szintén szlovén elnököt és magyar elnökhelyettest választottak. Erről Fontányi Árpád, a Split-Dalmát megyei magyar kisebbségi képviselő tájékoztatta lapunkat. Valamint arról is beszámolt, hogy az elmúlt héten került sor az idei, a sorrendben 12. kisebbségi estre, amelyen kivétel nélkül mindegyik, a megyében és a városban élő nemzeti közösség képviseltette magát.
– Az est költségeit a városi és a megyei kisebbségi tanácsok és képviselők állják. Majd 400 résztvevő jelent meg péntek este a Bolero étterem nagytermében, ahol az előző évekhez hasonlóan a vacsora után a zenekar sorra elkezdte játszani a résztvevők nemzeti táncainak a dallamait. Egyetlen kifogásolnivalónk volt csak, méghozzá az, hogy a majd félszáz megyei és városi tisztségviselő közül csak néhányan tisztelték meg jelenlétükkel rendezvényünket – mondta Fontányi Árpád.

 

{fcomments}