Az egészségturizmus régiónkban is fejlődő ágazat

0
161

A Pannonian Health nevű csoportosulás az egészségturizmust hivatott fejleszteni és népszerűsíteni Eszéken és a régióban. A kínálatába tartozó szakorvosi rendelők gyógyászati eljárások széles skáláját teszik lehetővé, de az egészségturisztikai társulásnak nélkülözhetetlen részei a szállásadók, vendéglők és a turizmus más képviselői is, hiszen a Pannonian Health teljes körű csomagot kínál a gyógyulni vágyóknak, hogy az eszéki/baranyai kezelés során összekössék a kellemest a hasznossal.

Az egészségturizmus vagy gyógyturizmus kifejezés nem új a nap alatt, az idegenforgalomnak azt a speciális formáját írja le, melynek során orvosi kezelés vagy műtét elvégzése céljából egy másik országba utazik a vendég, s a célországban annyi időt tölt, mintha vakációzna.

Az egészségtudatos szemléletmód, az egészséges életmód felértékelődése és elterjedése következtében világszerte az egészségturizmusnak a turizmuson belüli térhódítása, gyors növekedése figyelhető meg, ami nagyobb beruházásokkal párosul, és aminek következtében egyre nagyobb a verseny.

Magyarországon fellendülőben van a turizmus ezen fajtája, például a fogászati turizmus az elmúlt évek egyik legsikeresebb idegenforgalmi ágazatává vált. Horvátországnak ma évi 300 millió eurós bevétele származik az egészségturizmusból, adottságainak hála viszont ennél jóval több forgalomra tehetne szert ezen a területen.

A gyógyászati turizmusban rejlő lehetőségek kiaknázására alapította meg Eszéken a Pannonian Health nevet viselő társulást néhány orvos, borász, szállásadó és utazási iroda, hogy közös erővel idevonzzák a gyógyulni vágyó turistákat külföldről. Céljai között szerepel az emberek egészségének és életminőségének javítása mellett a régió idegenforgalmának fellendítése, vidékünk népszerűsítése is.

A Pannonian Health kínálata nem csak egészségügyi tartalommal rendelkezik

Az egy évvel ezelőtt létrejött klaszternek jelenleg tizenkét tagja van, nemcsak a gyógyászati, hanem az idegenforgalmi és gazdasági szektorokból is.

A társulás egészségügyi kínálatába tartozó fogorvosi, szemészeti, aneszteziológiai stb. szakrendelők (Lege Artis Sebészeti és Aneszteziológiai Poliklinika, Balog Szemészeti Klinika, Čes Fogászati Központ, Saša Đukić Forgorvosi Klinika) a gyógyászati eljárások széles skáláját teszik lehetővé, a bizovaci gyógyfürdő pedig a rehabilitációra érkező vendégeket várja.

A Pannonian Health „csomagjaiban” nemcsak a szorosan a gyógyászattal kapcsolatos vállalkozások szerepelnek majd, hanem gyakorlatilag minden egyéb, ami régiónkban szükséges vagy érdekes lehet a külföldi vendégek számára.

A kezelésre érkező vendég egyúttal lehetőséget kap rá, hogy megismerje vidékünk természeti és kulturális kincseit, ízelítőt kapjon a Drávaszög vidéki turizmusából.

A társulás tagja a karancsi Szabó pincészet is

A Pannonian Health társulásnak a kezdetektől fogva tagja a karancsi Szabó pincészet is. A család már évszázadok óta foglalkozik szőlőtermeléssel, boraik a legkelendőbbek közé tartoznak a vidéken. Rendszeresen részt vesznek standjukkal különböző rendezvényeken Horvátországban és Magyarországon egyaránt, többek között a Budapest Borfesztiválon is, Magyarország egyik legrangosabb borászati eseményén. Borkóstolójuk a 2016-os megnyitótól fogva megállás nélkül fogadja a hazai és külföldi vendégcsoportokat a világ szinte minden pontjáról.

Dobszai Szabó Andrea lapunknak nyilatkozva elmondta, nagy lehetőséget látnak abban, hogy részesei lehetnek a régió egészségturisztikai kínálatának, mert ezáltal még szélesebb látogatói kör számára válnak elérhetővé.

– A külföldi vendég elsődlegesen a kezelés miatt érkezik, de itt-tartózkodása során szüksége van más szolgáltatásokra is, esetleg megismerné vidékünk nevezetességeit, gasztronómiáját. Itt jönnek képbe a vendéglátósok, szállásadók, borászok stb., hogy összekössék számukra a kellemes időtöltést a hasznossal – magyarázza Andrea.

A Pannonian Health működésével kapcsolatban elmondta, a csoportosulásban részt vevő utazási iroda úgynevezett csomagokat állít össze a külföldi ügyfelek számára is elérhető, többnyelvű weboldalán, s a csomagok tartalmazzák a különböző gyógyászati rendelők mellett a többi résztvevő kínálatát is, hogy a kezelés után egy kicsit kikapcsolódhassanak a gyógyturisták.

A Pannonian Health még csak ezután fog  beindulni, a csoportosulás tagjai tervezik, hogy új tagokat is befogadnak majd, hogy tovább bővítsék régiónk egészségügyi-idegenforgalmi kínálatát.