Áremeléssel enyhítenének a túlzsúfoltságon a Plitvicei-tavaknál

0
85

A Plitvicei-tavak vezetésének tehermentesítenie kell a nemzeti parkot, hogy a térség ne kerüljön le az UNESCO világörökségi listájáról; emelik a belépők árát – írta a Večernji list.

Az UNESCO korábban azt kérte a nemzeti park vezetésétől, hogy készítsen akciótervet arról, hogy a turisták mekkora számban, milyen feltételek mellett látogathatják a Plitvicei-tavakat, továbbá a térség területrendezési tervét is összhangba kell hozni az előírásokkal, ellenkező esetben a térség lekerülhet az UNESCO világörökségi listájáról.

A nemzeti park vezetése az elmúlt két évben több erőfeszítést is tett, hogy megfeleljen a feltételeknek, az áremelés az egyik ilyen lépés.

Anđelko Novosel, a nemzeti park volt igazgatója már tavaly a belépők jelentős drágulásáról beszélt. Az új igazgató, Tomislav Kovačević, aki idén januárban került a Plitvicei-tavak élére, megerősítette ezt a döntést.

Kovačević a lapnak elmondta: az újdonság az, hogy két belépőár lesz a szezonban, egy 16 óráig, egy pedig 16 óra után. Mindez azért, hogy csúcsidőben tehermentesítsék a parkot, mert a turisták száma komolyan veszélyezteti a természeti örökséget – tette hozzá.

Április elsejétől a Plitvicei-tavakra egy felnőtt belépőjegy ára 110 kúnáról 150-re, gyerekeknek 55-ről 80 kúnára emelkedik. Júliusban és augusztusban lesz a legdrágább a jegy: felnőtteknek az eddigi 180 kúna helyett 250-et, a gyerekek után 80 kúna helyett 110-et kell majd fizetni. Délután négy óra után a belépők a felnőtteknek 150, gyerekeknek 50 kúnába fognak kerülni.

A Plitvicei-tavakat rekordszámú, 1,7 millió turista látogatta meg tavaly, és a környező üdülőtelepeken lakók száma is a kétszeresére nő ilyenkor. A turisták többsége is a túlzsúfoltságra panaszkodik.

A szigorú előírások ellenére a látogatók sokszor letérnek az ösvényekről, ezért sok a baleset, valamint a tiltás ellenére megfürdenek a tavakban.