Anyanyelvápolók szemléje Hercegszőlősön

0
124
DSC_2186

A horvát tannyelvű iskolákban tanuló, magyar anyanyelvápolásban részesülő csoportok idei szemléjét a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma május 10-én a hercegszőlősi általános iskolában rendezte meg tizenkét tanintézmény részvételével.

A szemle névadójának, Merki Ferenc tanügyi tanácsosnak a kezdeményezésére indult meg az ún. anyanyelvápolás, amely egyfajta mozgalommá vált a hetvenes években. A cél az volt, hogy a magyar ajkú gyerekek tanulhassák anyanyelvüket és megismerjék a nemzeti kultúra alapjait azokon a településeken is, ahol kis létszámban élnek magyarok, és ahol a magyar tagozat vagy megszűnt, vagy megnyitására nincs lehetőség. Az első csoportokat 1967 őszén indították Hercegszőlősön és Szentlászlón. Így az sem véletlen, hogy az idei szemlének a hercegszőlősi iskola volt a házigazdája.

– Heti három alkalommal járok be a hercregszőlősi általános iskolába, ahol mintegy 50 diák jár anyanyelvápolásra, túlnynomó többségük beszéli a magyart. Szerencsés helyzetben vagyok, mert könnyű velük dolgoznom. Örülök, hogy itt, Hercegszőlősön tarthattuk meg a tizenkettedik anyanyelvápoló szemlét – nyilatkozta lapunknak Harci Mária.

A szemle célja, hogy az anyanyelvápolásban részesülő kisiskolások találkozzanak, ismerkedjenek, barátkozzanak egymással, valamint hogy a diákokkal foglalkozó pedagógusok betekintést nyerhessenek egymás munkájába.

– A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma 2002 óta szervezi a Merki Ferenc Anyanyelvápoló Szemlét, ami 91-ben megszakadt a háborús viszonyok miatt. A szemléket olyan iskolákban tartjuk, ahol anyanyelvápolás folyik, idén a hercegszőlősi iskola került sorra. Jó alkalom ez arra, hogy több iskola anyanyelvápolásra járó diákjai és tanáraik találkozzanak,és a szavalatokból, énekszámokból, táncból, színdarabból álló előadásaikkal megmutathassák egymásnak munkájuk eredményét – nyilatkozta Csapó Nándor, a pedagógusfórum elnöke.

A nem magyar környezetben magyart tanító pedagógusokra nagy felelősség és munka hárul, mert sok esetben olyan gyerekeket kell megtanítani nagyszüleik nyelvére, amelyet már szüleik sem beszélnek, ezért elismerés és köszönet jár minden pedagógusnak.

DSC_2244

 

{fcomments}