Antonescu: az RMDSZ csak tisztségeket követelt

0
100
kelemen-hunor

Volt szándéknyilatkozat az USL és RMDSZ között a közös kormányzásról


Írásos szándéknyilatkozat létezett a romániai választásokon győztes USL és az RMDSZ között a közös kormányzásról – erősítette meg tegnap Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Az eddig titokban tartott megállapodásról Crin Antonescu, az USL liberális társelnöke beszélt egy kedd esti tévéműsorban, azt állítván, hogy az RMDSZ magatartása nem felelt meg az ősz folyamán aláírt szándéknyilatkozat szellemének. Antonescu hozzátette: ez valóban nem volt egy „közismert” dokumentum, három ember írta alá – rajta kívül Kelemen Hunor és Victor Ponta, az USL

szociáldemokrata társelnöke –, de szerinte az RMDSZ nem volt korrekt partner, és ez felmenti az USL-t vállalt kötelezettsége alól. „Az RMDSZ jelképes gesztusokat sem volt hajlandó megtenni, csak tisztségeket követelt” – mondta Crin Antonescu.

„A politikában voltak és lesznek tárgyalások, egyezségek. Ez a politika természete. Igen, létezett egy elvi egyezség az USL-lel, és az RMDSZ ezt betartotta. Az egyedüli ember, aki nem tartotta be, az Crin Antonescu, aki feltételeket szabott a választások után” – mondta Kelemen Hunor, felidézve: azt kérték az RMDSZ-től, fogadja el az alkotmány első cikkelyét, amely nemzetállamként határozza meg Romániát.