Amit soha nem felejtünk el

0
312

A fenti címmel szervezett irodalmi estet a laskói Petőfi Sándor Kultúregyesület a múlt héten, amelyen a faluból elszármazott, Vajdaságban élő Kontra Ferenc írót látta vendégül. Az író a Drávaszögből indult, és számos, többek között ausztráliai, nyugat-európai kitérők után újra és újra visszatér, az otthon emlékeit nem tudja és nem is akarja feledni, így műveiben ezek ismételten megjelennek.

A József Attila-díjas író, költő, esszéista Kontra Ferenc Darázson született, Laskón nevelkedett, Pécsett érettségizett, majd Szegeden szerzett bölcsészdiplomát, sok helyen volt szerkesztő, többek között az újvidéki Új Symposionnál is. Húsz önálló műve jelent meg eddig. Első regényét, a Drávaszögi kereszteket a múlt heti irodalmi est helyszínén mutatták be 1988-ban.
– Amikor a Drávaszögi keresztek megjelent, akkor keresve se találhattunk volna jobb helyszínt, mint a laskói kultúrotthon. Számomra ez mindig emlékezetes marad, mert még béke volt. Jó végiggondolni az azóta eltelt időt, újra Laskón lenni, hiszen nagyon sok könyvemnek éppen ez a háttere – mondta el lapunknak Kontra Ferenc, aki hozzátette, az irodalmi est apropója egy róla készült portréfilm. A Duna Televízió húsz olyan íróról forgatott filmet, akik József Attila- vagy Márai Sándor-díjban részesültek. Januártól sugározzák majd a sorozatot, de az író fontosnak tartotta, hogy a laskói közönség láthassa először, hiszen a filmet is a Drávaszögben forgatták.

Déra Kornélia, a Petőfi Sándor Kultúregyesület elnöke a rendezvényt követően elmondta, nagyon örül annak, hogy vendégül láthatták, Kontra Ferenc írót.

– Laskóról ment el a „nagyvilágba”, ahol igazán nagy íróvá vált, és most eljött hozzánk bemutatni mindazt, amit azóta az asztalra tett. Azért választottuk éppen őt, mert a felújított kultúrotthonunkban valami olyannal szándékoztuk megkezdeni programjaink sorát, ami a szülőfalunkhoz kötődik – mondta Déra Kornélia, aki hozzátette azt is, hogy a tánc és a zene mellett az emberek igénylik az irodalmat is.

A Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület a jövőben több hasonló eseményt szervez majd, és nem titkolt céljuk, hogy fiatalokat, középiskolásokat és egyetemi hallgatókat is „becsábítsanak” ezekre a rendezvényekre.