Aláírták a Déli Áramlat horvát mellékágáról szóló orosz-horvát memorandumot

0
90
bf-plinacro_gazprom

Múlt héten Zágrábban aláírta a Déli Áramlat földgázvezeték horvátországi mellékágának megépítéséről szóló akciótervet Alexander Medvegyev, a Gazprom orosz földgázvállalat vezérigazgató-helyettese és Mladen Antunović, a Plinacro horvát gázszállító vállalat elnök-vezérigazgatója.
Az orosz földgázt Nyugat-Európába szállító Déli Áramlat fővezetékéhez Horvátország egy 100 kilométeres mellékággal csatlakozik, amelynek tervezett kapacitása évi 2,7 milliárd köbméter. A beruházás értéke 60 millió euró, amelyet a felek 50-50 százalékban finanszíroznak. A vezeték építése 2015-ben kezdődik és 2016 decemberében fejeződik be.
Az orosz cégóriás menedzserei már múlt szerdán megkezdték hivatalos tárgyalásaikat a horvát kormánnyal. A csütörtöki lapok Ivan Vrdoljak gazdasági miniszterre hivatkozva azt írták, hogy a Gazprom a földgázellátás mellett elsősorban potenciális gázerőmű-beruházások és autógáz töltőállomás-hálózatfejlesztés iránt érdeklődött. Egyes lapok hozzáteszik, hogy az orosz vállalat a horvátországi földgázkutatásban és termelésben is részt venne. A gazdasági miniszter a tárgyalások után azt is bejelentette, hogy a horvát Petrokemija vállalat már szerződött is a Gazprommal a vukovári Prvo plinarsko društvo vállalaton keresztül, amely mögött a Gazprom Schweiz áll. Így a horvát műtrágyagyártó idei gázszükségletének 20 százalékát, a korábbinál 20 százalékkal alacsonyabb áron Oroszországból szerzi be, a többit pedig továbbra is az INA olajtársaság gázvállalatától – közölte a horvát sajtó.

 

{fcomments}