Aknaveszély több mint húsz évvel a háború után is

0
90

A horvát aknamentesítő központ (HCR) adatai szerint Horvátországban jelenleg több mint 400 négyzetkilométernyi „aknagyanús” terület maradt, s közel 40 ezer akna lapul a földben. Az Európai Unió hathatós támogatásával 2026-ig az ország egész területét aknamentesítenék.

A tudatosság napja címmel tartottak prevenciós napot a máig fennálló aknaveszélyre való figyelemfelkeltés jegyében Eszék főterén múlt héten. Az eseményen a horvát aknamentesítő központ mellett más, a témával foglalkozó szervezet, alapítvány képviselői is jelen voltak.
A rendezvényen elhangzott, noha a honvédő háború óta több mint húsz év telt el, az aknaveszély még mindig fennáll.

A horvát aknamentesítő központ adatai szerint Horvátországban jelenleg 404,5 négyzetkilométernyi területet lehet „aknagyanúsnak” nevezni. Kilenc megye, 58 város és járás érintett, a feltételezések szerint ezen a területen mintegy 38 ezer akna lapul. Elsősorban olyan területekről van szó, amelyeken intenzív harcok folytak a honvédő háború alatt. Ezek közé tartozik Eszék-Baranya megye is, ahol kb. 55 négyzetkilométernyi terület vár aknamentesítésre.

Ivan Anušić, Eszék-Baranya megye zsupánja a rendezvényen elmondta, a múlt évben az összes mezőgazdasági területet megtisztították az aknáktól, veszélyes helyek már csak a Kopácsi-rét területén, illetve a Dráva menti erdős részeken maradtak, ezeket a területeket az elkövetkezendő négy évben aknamentesítenék.

Zdravko Modrušan, a horvát aknamentesítő központ elnöke a Glas Slavonije napilapnak azt nyilatkozta, kidolgozták eddigi legnagyobb aknamentesítő projektjüket, amelyre 35 millió eurót biztosít az unió, a projekt összértéke pedig 49 millió euró. Azt is elmondta, hogy 2026-ig az ország egész területét aknamentesítenék, valamint hogy kérelmezni fogják a határidő meghosszabbítását (az aknamentesítést korábban 2019-ig tervezték befejezni, a munkálatok menetét azonban nagyban befolyásolják az anyagi lehetőségek).

Horvátország 1997-ben az elsők között írta alá az Ottawai Egyezményt, amely tiltja a gyalogsági aknák telepítését, gyártását, kereskedelmét, valamint előírja az aknakészletek megsemmisítését és az aknamezők felszámolását.

Modrušan úgy véli, 2026-ig véghez is tudják vinni az erre a célra biztosított európai uniós

támogatás segítségével. Eddig az aknamentesítés 700 millió euróba került, és 500 millió euróra lesz szükség a projekt befejezéséhez.

– Hatalmas összegről van szó, de az emberek biztonsága az elsődleges – zárta nyilatkozatát az aknamentesítő központ igazgatója, felhíva a lakosok figyelmét, legyenek türelemmel és tartsák tiszteletben az aknaveszélyt jelző táblákat.