Akár 3000 kúnát is megspórolhatunk

0
173
10-tli-gumi

Hazánk magasabban fekvő területein már leesett az első kisebb hó. Az elkövetkező hónapokban ködös, párás, nedves és csúszós utakra kell számítanunk. Elérkezett az idő téli gumira váltani a biztonságos közlekedés érdekében.  Nem mindegy, hogy milyen abroncsok kerülnek az autónkra, és az sem, hogy hol vásároljuk meg őket. Ugyanis a Szlovéniában vásárolt téli gumival akár 3000 kunát is meg lehet spórolni.

A legtöbb eszéki szervizben napok óta nagy a forgalom, egymásnak adják a kilincset a gépkocsitulajdonosok. Tulajdonképpen már a 7 fok alatti hőmérsékletnél ajánlatos felrakatni a téli gumiszettet, mondják a szakemberek, akik szerint az abroncsok profilja, mintázata és bordázottsága is kiemelten fontos, valamint azt is hangsúlyozzák, hogy a 4 évesnél régibb garnitúrát nem ajánlatos használni, az öreg gumi megkeményedik, elveszti tapadási képességét, és nem rendelkezik a megfelelő paraméterekkel. Ezért legalább 4-5 évente új garnitúrát kell vásárolni.

Ami a téli gumik árát illeti, az méret és márkafüggő, így egy áltagos kisautóra olcsóbb, míg nagyobb gépjárműre drágább az abroncsszett. A felszerelésre általában egy órát kell számolni, de mivel mindenki mostanság kap észbe, így a szervizek eléggé leterheltek, ezért érdemes előre időpontot egyeztetni.

Az sem mindegy, hogy hol vásároljuk meg az abroncsokat – az egyik horvát napilap munkatársai szerint Szlovéniában jóval olcsóbban lehet hozzájutni a téli gumikhoz, a legdrágább modelleken akár 3000 kúnát is meg lehet spórolni. A szlovén kereskedőknél 15 százalékos kedvezményre is számíthatunk, és a gumik felszerelése is ingyenes, így a határ közelében élőknek megéri átruccanniuk.

Figyelembe kell venni azt is, hogy Szlovéniából egy személy vámmentesen 1000 kuna értékű árut hozhat be az országba, egy négytagú család tehát ennek a négyszeresét, ha ezt az értéket meghaladja a vásárlásunk, akkor áfát és vámot is kell fizetnünk. Amennyiben viszont az abroncsokat az EU-ban gyártották, csak áfakötelesek vagyunk. Az esetleges szlovéniai gumivásárlásnál a gépkocsinak a család tulajdonában kell lennie, illetve a család minden tagjának egy háztartásban kell élnie, ha nem így van, akkor nem érvényesek a kedvezmények.

 

Íme néhány abroncsfajta:

a Michelin ALPIN A4 82T 175/65 R14 Szlovéniában 354 kúna, Horvátországban 503 kúna – ez négy abroncs esetén 598 kúna megtakarítást jelent;

a Bridgestone Blizzak LM-30 195/60 R15 Szlovéniában 417, itthon 784 kúna, négy gumi esetén 1468 kúna megtakarítást érhetünk el;

a Sava ESKIMO HP 215/65 R16 98H Szlovéniában 640 kúnába, Horvátországban 856 kúnába kerül, a megtakarítás 864 kúna;

a Pirelli W 210 Sottozero S2 Run Flat 225/55 R17 Szlovéniában  1.419  kúna, míg nálunk már 2094. Egy abroncson 675 kúnát, míg négyen 2699 kúnát spórolhatunk.

A gumiabroncs árába az áfavisszaigénylést is beszámította a lap.

 

{fcomments}