Čačić Horvátországban töltené le börtönbüntetését

0
154
cacic12-010912

Čačić ügyvédje nyújtotta be a kérelmet a minisztériumhoz, amely magyarra fordítva elküldte azt a megfelelő magyar minisztériumnak.

Radimir Čačić volt horvát első miniszterelnök-helyettes azt kérte a magyar igazságügyi szervektől, hogy hazájában tölthesse le börtönbüntetését, amelyet Magyarországon okozott halálos közúti baleset miatt szabott ki rá egy magyar bíróság – erősítette meg szerda este a horvát igazságügy-minisztérium.

A magyar igazságügyi hatóságoknak nincs kötelező határidejük a válaszadásra – jegyzi meg a Hina horvát hírügynökség.

A Kaposvári Törvényszék múlt szerdán gondatlanságból elkövetett emberölés miatt jogerősen egy év és tíz hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte távollétében Čačićot. A kormányfő helyettes, aki a gazdasági tárca birtokosa is volt, ezután bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond.

Čačić 2010. január 8-án az M7-es autópályán Budapest felé haladva nekiütközött egy vele azonos irányban haladó magyar rendszámú gépkocsinak. A vétlen járműben utazók közül ketten életüket vesztették, ketten pedig megsérültek, egyikük súlyosan.

Horvátország és Magyarország között nincs a börtönbüntetés végrehajtását szabályozó kétoldalú egyezmény, de az elítélt személyek átadásáról szóló európai konvenció lehetővé teszi, hogy Čačić hazájában töltse le büntetését, amennyiben a két ország erről megegyezik – írta a Hina.

 

{fcomments}