Adventi jótékonysági hangverseny Eszéken

0
161

Az eszéki magyar főkonzulátus a korábbi évekhez hasonlóan jótékonysági adventi hangversenyt szervezett december 21-én az eszéki Szent Péter és Pál katedrálisban, ahol a pécsi Pannon Filharmonikusok adtak ünnepi koncertet.

A Pannon Filharmonikusok az elmúlt években szoros együttműködést alakított ki a déli kulturális övezettel, melynek egyik eredményeként a zenekar rendszeresen kap meghívást a Délvidék jelentős kulturális eseményeire vendégzenekarként. A tavalyi évadban négy fővárosban – Ljubljana, Szarajevó, Zágráb, Belgrád – lépett fel a zenekar, emellett évek óta rendszeresen ad ünnepi koncertet Eszéken az advent alkalmával, ez a gyakorlat 2017 decemberében is folytatódott.

Az eszéki magyar főkonzulátus által szervezett jótékonysági hangverseny célja változatlanul az, hogy a középiskolát 2018-ban befejező, illetve tanulmányaikat már nappali munkarendű képzésben horvátországi felsőoktatási intézményben végző, magyar nyelvtudással rendelkező, magyar nemzetiségű diákok horvátországi továbbtanulását ösztöndíjjal segítse egy évig. Az elmúlt év során összegyűjtött felajánlásokból a 2017-18-as tanévben már hat horvátországi magyar diákot tudtak egyetemi tanulmányaikban támogatni, és abban bíznak, hogy a következő tanévben is hasonló számú fiatalnak nyújthatnak ily módon segítséget.

Az eszéki magyar főkonzulátus tájékoztatása szerint az adományokat továbbra is fogadják, ezért kérik, hogy a lehetőségeikhez mérten idén is támogassák kezdeményezésüket az eszéki plébánia alábbi számlaszámára történő átutalással: HR66 234000 91110112049. Átutalás esetén a közlemény rovatban az „ösztöndíj” szót kell feltüntetni.