A szentlászlói iskola közel 1,5 millió kúnás támogatást nyert el

0
231

A szentlászlói iskola partnereivel közösen sikeresen pályázott az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megvalósuló Európai Szociális Alap (ESZA) forrásából támogatott projektre, amelyen a kultúrák közötti kommunikáció fejlesztése céljából közel 1,5 millió kúnás támogatást nyert el.

Bocka Szilvia, a szentlászlói általános iskola igazgatónője elmondta, projektgazdaként vesznek részt a programban, amelyben a Daruvár közeli Dežanovac és a Šibenik közelében található Kistanje település általános iskolája, a vinkovcei népfőiskola és az Ernestinovói járás a partnerük.
– Büszkék vagyunk, hogy projektünk magas pontszámot ért el, vagyis 102,5 pontot kapott, így százszázalékos támogatásban részesül, programunk összértéke 1 495 628 kúna.  A projekt célja a három általános iskola diákjai interkulturális műveltségének a fejlesztése, hogy ezáltal a tanulók kifejlesszék az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetenciákat – mondta az igazgatónő.
Hozzátette azt is, hogy mindezt többek között az oktatók szakmai továbbképzésével, az integrált tanítási módszerekhez szükséges felszerelések beszerzésével, az intézmények fejlesztésével valósítják meg. Ezzel az iskolán kívüli foglalkozások bővítését is lehetővé teszik.

A partneriskolák diákjai nyelvükben, kultúrájukban számos ponton különböznek ugyan egymástól, de igencsak sok szempontból kapcsolódnak is egymáshoz, hatnak egymásra (zene, népszokások, különböző művészeti ágak területe, közös történelmi háttér, vallás stb.). Ugyanakkor közös bennük az is, hogy mindnyájan többnyelvű közösségben élnek.

Egyszerre több nyelvet beszélni kincs, csakúgy, mint egyszerre több kultúrában otthon lenni, ami nem csak az egyén életét teszi gazdagabbá, de a közösségét is, amelyben él. Többek között ezt a célt is szolgálja az iskola szóban forgó projektje.