A szegénység határa

0
115
bf-szegenyseg

A szociális ellátásról szóló, most készülő törvény legnagyobb újdonsága, hogy úgynevezett szegénységi limitet állapít meg, ami azt jelenti, meghatározzák, hogy egy személy, illetve egy család mekkora összegű szociális ellátásra jogosult.
A legtöbb a szegény a munkanélküliek és a nyugdíjasok között, és mintegy 6 százaléka azoknak is a szegénységi kategóriába tartozik, akik dolgoznak. Ami a szegénységi határt illeti,  éves szinten ez 25 200 kúnánál húzódik (fejenként), egy négytagú család esetében 50 904 kúna. Több mint valószínű, hogy ezt a két értéket fogja a szociálisügyi minisztérium is felső határként megjelölni, ami a maximálisan kifizethető szociális segélyt illeti.
A Večernji list napilap szerint az új törvény alapján a jövőben azok nem kaphatnak szociális juttatást, akiknek bármiféle megtakarításuk van, értékpapírokkal rendelkeznek, ingatlan van a nevükön, honoráriumhoz vagy bármilyen más formában bevételhez jutottak.
Szúrópróbaszerűen tavaly 300 zágrábi és spliti szociális juttatásban részesülőt ellenőriztek: kiderült, hogy 10 százalékának van ingatlana, többnek közülök gépkocsi is van a tulajdonában, ráadásul olyan is akadt köztük,  aki több autóval rendelkezik, egyiküknek pedig tehergépkocsija van, egyesek rendszeresen kapnak honoráriumot, és lakáscélú megtakarítással is rendelkeznek. Ezek a személyek a továbbiakban nem kapnak szociális segélyt.

 

{comments}