A piaci kofákat is sújtja az új törvény?

0
114
piac

A január 1-jétől életbe lépő új törvény értelmében minden szolgáltatást nyújtó, illetve portékát értékesítő vállalkozásnak, cégnek, illetve magánszemélynek kötelessége a számlaadás, mégpedig internetkapcsolattal ellátott pénztárgépek segítségével. Az eszéki piac vezetősége a múlt héten, más horvátországi piacokkal közösen, kérelmet nyújtott be az illetékes minisztériumnak, amelyben azt kérik, halasszák el a fiskális pénztárgépek bevezetését a piacokon.

Az új törvény főképp a nyitott piacokon árusító embereket háborította fel, mivel az ilyen pénztárgépek használata jelentősen megnövelné a költségeket és ezzel együtt az árakat is. Ha jobban belegondolunk, az internetes pénztárgép piaci használata egyáltalán nem célszerű, aminek több oka is van. Először is az ilyen gépeknek elektromos áramra van szükségük, ami ritkán áll az árusok rendelkezésére, ezenkívül az időjárás viszontagságainak sem igazán ellenállóak ezek a gépek, hiszen a piacok működnek hóban, fagyban, esőben és kánikulában egyaránt, ami köztudottan nem elektronikabarát körülmény.

A következő bökkenő pedig épp a piac lelkével nem számol: az alkudozással, illetve a napi áringadozással. Ha romlandó áruról van szó, gyakran akár fél áron is oda kell adnia az embernek a portékát, hiszen az másnapra már nem lesz jó. Az efféle helyzetet az internetes pénztárgépek egyszerűen nem ismerik.

Mielőtt a piacozóink megijednének attól, hogy elektronikus pénztárgépet kell majd használniuk, örömmel tudatom, hogy megnyugtató válasszal is szolgálhatok.  Szerencsére azoknak nem kell tartaniuk a számlázástól, akik saját maguk termelik meg az eladni kívánt árut, az új rendszer csupán a viszonteladókat érinti. Ebből kifolyólag megeshet majd, hogy az egyik asztalnál kapunk számlát, a másiknál viszont nem, és végső soron a kistermelők járnak majd jól.

Az eszéki piac vezetősége a múlt héten, más horvátországi piacokkal közösen, az illetékes minisztériumhoz folyamodott, kérve, halasszák el a fiskális pénztárgépek bevezetését a piacokon, ha fenn akarják tartani őket – mondta el Ljerka Kujundžić, az eszéki piac egyik vezetője a Glas Slavonije című lapnak.

 

{fcomments}