A pélmonostori tornászlány, akinek az élete a sport

0
143
12-riport-3-1

A mai világban az emberek nagy része hajlamos megfeledkezni arról, hogy a mozgás milyen fontos szerepet játszik az életünkben. Ahhoz, hogy egészségesen éljünk, nem elég csupán egészségesen táplálkoznunk, hanem rendszeres mozgásra is szükségünk van. A legjobb, ha az ember már fiatal korában beiktatja valamilyen módon az életébe a sportot. A pélmonostori Csutorás Ivona 9 éves kora óta foglalkozik versenytornával, ráadásul igen eredményesen.

Az egész úgy kezdődött, hogy édesapja pár kollégájával együtt 2000-ben megalapította a Pélmonostori Torna Klubot, amelynek Ivona kezdettől a tagja. A tornaklubba való belépés teljesen megváltoztatta az életét, beleszeretett a sportba, és mindenbe, ami vele kapcsolatos.

Ivona már a kezdetektől fogva nagyon keményen edzett. A fáradságos munka egy idő után meghozta gyümölcsét. Számos megyei szintű, illetve országos tornászbajnokságon is részt vett csapatával, és több helyről is kimagasló eredményekkel tért haza. Karriere csúcspontja pedig egy Nedelišćén megrendezett országos bajnokságon elért első hely volt.

– Az, amit abban a pillanatban éreztem, amikor felálltam a dobogó legfelső fokára, leírhatatlan volt, és minden bizonnyal életem legnagyszerűbb érzése is egyben – mondja Ivona.

 

12-riport-3-3Döntenie kellett

Mint ahogy az a legtöbb fiatal sportoló életében lenni szokott, eljött a döntés pillanata. Az ő esetében a kérdés így hangzott: sport vagy továbbtanulás? Ivona úgy döntött, hogy mindkettőt folytatja. Elvégezte az eszéki Egészségügyi Középiskolát, jelenleg pedig sportedzőnek tanul az ugyancsak eszéki kineziológiai egyetemen.

– A sok tanulás miatt egyre kevesebb időm jutott az aktív edzésre, ezért döntöttem úgy, hogy profi edző leszek, így hát nem kell végleg búcsút vennem a sporttól – tudtam meg a tornászlánytól.

Ivona már most is tornaedzőként tevékenykedik. A pélmonostori női tornászcsapat két korosztályát edzi: a  juniorokat (7-14 évesek) és az ifjúsági csapatot (14 éven felüliek). Ami a tanítványait illeti, Ivona nagyon büszke rájuk, hiszen állítása szerint a környék legjobb tornászainak az edzője, habár még nekik is lehetne fejlődniük. Ahhoz, hogy valaki igazán jó legyen ebben a sportban, minden erejét mozgósítania kell, és szívvel-lélekkel kell csinálnia.

 

Zumbaórákat is tart

A versenytornáról feltehetően az emberek többsége már hallott, de feltételezem, hogy a zumbáról kevesen tudnak bármit is.

A zumba a fitnesz és a latin ritmusok keveredéséből létrejött tánc, ami kiváló testedzést biztosít a mozogni vágyóknak. Ami megkülönbözteti a zumbát a többi hasonló tánctól, az az, hogy nem kell hozzá semmiféle tánctudás, ugyanis még a legbotlábúbbak is könnyedén el tudják sajátítani a lépéseket. Zumbázás közben az ember könnyedén ellazul, ugyanis az egésznek afféle bulihangulata van. A legjobb az egészben az, hogy akár napi pár perc zumbázás is nagyon jót tesz az egészségnek.

Ivona két éve foglalkozik zumbával, de csak nemrég kezdett el órákat is tartani rendszeresen Pélmonostoron, illetve Dályokon. Akinek esetleg kedve támad egy kis zumbázáshoz, az nyugodtan keresse fel  Ivonát, nem fog csalódni.

Kérdésemre, hogy mit csinálna, ha nem foglalkozhatna sporttal, azt válaszolta, nem tudná az életét sport, tánc és zene nélkül elképzelni, és cseppet sem bánta meg, hogy annak idején elkezdett sportolni.

 

{fcomments}