A nyugati életmód és a civilizációs betegségek

0
148
paleolit

Mitől a sok elhízás, rák, cukorbetegség, emésztési probléma és egyéb civilizációs betegség? Bizonyára többen is elgondolkodtunk azon, mitől van ennyi bajunk mostanában? Arra viszont már kevesebben jöttünk rá, hogy mindezeket a betegségeket a táplálkozás okozza. Dr. Szendi Gábor könyve eloszlat olyan tévhiteket, amelyeket a reklámok, az élelmiszeripar és a gyógyszeripar zúdít ránk nap mint nap. Az interneten nagyon sok írás található a paleolit táplálkozással kapcsolatban, és számos recept is a rendelkezésünkre áll, hogy megkönnyítse azok dolgát, akik egészségesen akarnak étkezni.

Szendi Gábor a civilizációs betegségekkel foglalkozik könyvében. Szerinte a civilizációs betegségeket a civilizáció okozza. Kutatásai alapján kiderült, hogy a civilizáció megbetegítő hatásának két fő okozója: a táplálkozás és a nap kerülése.

 

Nem egészségesebb a barna cukor a fehérnél

Mindenki tudatában van annak, hogy valami nem stimmel azzal, ahogyan táplálkozunk. A mai társadalom viszont nem próbál változtatni rajta, csak megreformálja.

A barna cukor semmivel nem egészségesebb, mint a fehér cukor, az ember alig ötszáz éve ismeri a cukrot – írja könyvében a szerző. – A teljes kiőrlésű gabona csak hajszálnyival jobb, mint a finomított fehér liszt. A gabonafogyasztás igazi ellentéte a gabona nem fogyasztása. Az evolúció során az ember évmilliókig egyáltalán nem élt gabonával. Hasonlóképen, a hidegen sajtolt olajak némiképp egészségesebbek, mint a transzzsírokkal szennyezett hidrogénezett sütőolajak, de valójában a „reformolaj” ugyanúgy omega-6 túlfogyasztással jár, mint a modern táplálkozás általában. A táplálkozás igazi reformjának nem a nyugati étrendből kell kiindulnia, hanem abból, hogyan táplálkoztak őseink, mire adaptálódtunk évmilliók alatt

Hogy tézisét bizonyítsa, elmondja: „A táplálkozás megreformálásához modellként itt vannak a természeti népek. Bár a civilizáció csápjai lassan őket is elérik, ahol még háborítatlanul élik hagyományos életüket, ott ismeretlenek a civilizációs betegségek, mint szívbetegség, rák, autoimmun betegségek. Lehet konkrét ételek és vegyületek rákkeltő hatását vizsgálni, de nem merül fel, hogy a nyugati étrend és a napfénykerülés egészében rákkeltő hatású. Lehet az autoimmun betegségeket molekuláris szintig kikutatni, de komolyan nem merül fel, hogy a nyugati táplálkozás két nagy alapegysége, a gabonafélék és a tejtermékek fogyasztása a bűnös. Ha a táplálkozással minden rendben van, csak a beteg egyén reagál rá kórosan, akkor a gyógyítás azt jelenti, hogy adjuk neki továbbra is ugyanazt, csak segítsünk gyógyszerekkel neki, hogy fel tudja dolgozni a „normál” táplálékot. Ezért nem merült fel, hogy a szívbetegségjárványt nem a zsír, hanem a szénhidrátok okozzák, ezért nem merült fel, hogy a cukorbetegség valójában normális reakció egy megbetegítő étrendre, és ezért nem merült fel – hogy egy apró, de sokaknak mégis súlyos problémát is említsek –, hogy az akne (problémás, pattanásos bőr) összefügghet a táplálkozással. Az új paradigma szellemében azt mondhatjuk, hogy a nyugati étrend alapvetően idegen az emberi szervezet működésétől, következésképen ez az étrend eredendően megbetegítő. Ez azt jelenti, hogy a civilizációban az életkor előrehaladtával valójában mindenki megbetegszik, csak van, aki súlyosabban, ők a régi paradigmában ’a’ betegek, míg a többséggel csak lassan végez a nyugati táplálkozás. Ők azok, akik ’öregszenek’. A természeti népek vagy a százévesek vizsgálatából tudjuk, hogy a magas vérnyomás, a romló cukorháztartás, az érelmeszesedés, a csontritkulás nem a korral jár, hanem a megbetegítő étrend hatása.”

 

Visszatérés a kőkori étrendhez

A paleolit táplálkozás lényege a visszatérés a kőkori étrendhez. Mivel a gabonafélék és a tejtermékek csupán az utóbbi tízezer évben váltak az ember táplálékává, ezeket egyrészt nem tudjuk megemészteni rendesen, másfelől túl nagy szénhidrát terhelést jelentenek a szervezetnek, s ez a civilizációs betegségek fő okozói.

Aki egészségesen, panaszok nélkül szeretne élni, fogadja meg a következő tanácsokat:

– Kerüljünk minden gabonafélét, burgonyát, kukoricát, cukrot, nagy szénhidráttartalmú élelmiszert (pl. a hajdinát is).

– Kerüljük a hüvelyeseket (bab, zöldborsó, lencse, szója stb.) mert lektin található bennük, ami mérgező, áteresztővé teszi a bélfalat, és az így átjutó emésztetlen fehérjék autoimmun folyamatokat és idegrendszeri problémákat idéznek elő.

– Nyugodtan ehetünk húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket. Fogyasztható a sajt is, ez kevésbé veszélyes, mint a többi tejtermék. Egészséges a tojás is. A zsíroktól sem kell félni, nem a zsírok okozzák az érelmeszesedést. A zsírokat és olajokat egyáltalán nem kell korlátozni.

– Bárhol is talál minket az ebédidő, mindig tudunk venni gyümölcsöt, salátának való zöldségeket, kolbászt, sonkát, sajtot.

– Köretnek bármikor készíthetünk összedarabolt gyümölcsökből salátát.

– A paleolit étrend nem vallás. Meg kell próbálni minél inkább betartani, de nem kell kétségbeesni, ha egy kicsit nagyritkán eltérünk a főszabályoktól. Ha egy kis tejföl, tejszín kell a recepthez, használja! Ha lisztre van szükséged, inkább zab- vagy rizslisztet használjunk, mert abban nincs glutén. Ha valaki gluténérzékeny (esetleg rejtetten), akkor nagyon csekély glutén is árthat (ők használjanak inkább kukoricalisztet).

 

{fcomments}