A nőket köszöntötték egyesületeinkben

0
132
Pélmonostor

Múlt héten ünnepeltük a nemzetközi nőnapot, mely a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja. Ebből az alkalomból Kórógyon bált, Pélmonostoron összejövetelt rendeztek, Laskón és Harasztiban pedig egy-egy szál szegfűvel lepték meg a nőket.

1917 óta tartják a nemzetközi nőnapot, melyet az ENSZ is a világnapok közt tart számon. A nőnap régen munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt. Ma már világszerte a férfiak milliói kedveskednek apróbb ajándékkal, virággal a nők, lányok, asszonyok millióinak ilyenkor. A HMDK-s szervezetek vezetői sem feledkeztek meg a hölgyekről ezen a napon.

A Kórógy Hagyományőrző Egyesület a hétvégén nőnapi bált rendezett, melyen minden hölgyvendéget csokoládéval leptek meg. A zenéről az Aranycsárdás zenekar gondoskodott, kiegészülve néhány nagyszerű vajdasági muzsikussal. Volt szívtánc, sok meglepetésjáték és gazdag tombola is, a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat, a HMDK és helyi vállalkozók adományainak köszönhetően.

– Azelőtt két farsangi bált is rendeztünk, az egyiket a gyerekek, a másikat a felnőttek részére. Az idei február tele volt programokkal, ezért úgy döntöttünk, a felnőtt farsang helyett ezúttal nőnapi bált rendezünk, ami remekül sikerült, így jövőre is megtartjuk – mondta Cserepes Zoltán, az egyesület elnöke.

A HMDK pélmonostori alapszervezete minden évben felköszönti az egyesület hölgytagjait, ez most sem maradt el.

– Csirkepaprikást főztünk székházunkban és egy-egy szál szegfűvel leptük meg a női résztvevőket, egyébként a program mindenkinek szólt – nyilatkozta lapunknak Kovács Ferenc, az alapszervezet vezetője.
Laskón és a szlavóniai Harasztiban az összes nő kapott szegfűt nőnap alkalmából, köszönhetően a laskói HMDK-alapszervezetnek és a Haraszti Ifjúsági Egyesületnek, valamint az országos HMDK-nak, amely támogatta az akciókat.

Laskó

Munk Eriktől, a laskói HMDK-alapszervezet elnökétől megtudtuk, falujukban ez már hagyománynak számít, ezúttal háromszáz szegfűt osztottak ki, minden laskói lány, nő, asszony kapott virágot.

A haraszti fiatalok először osztottak virágot.

Haraszti

– Az volt a célunk, hogy egy kis örömet szerezzünk a szebbik nemhez tartozóknak, reméljük, sikerült – mondta Csiszár Norbert, az ifjúsági egyesület vezetője. Akciójukat a jövőben is folytatni kívánják, de az egyik következő programjukkal is a nőknek (lányoknak) fognak kedveskedni, ez pedig a májusfaállítás lesz.