A mohácsi busójáráson vendégszerepeltek a horvátországi magyar együttesek

0
101
buso-5

Mohács messze földön híres farsangi fesztiválján idén rekordlétszámú jelmezes szórakoztatta a több mint nyolcvanezer fős tömeget, a vasárnapi kulturális programban az előző évekhez hasonlóan ezúttal is részt vettek a  laskói Petőfi Sándor MKE és a HMDK csúzai Csárdás Ifjúsági Kultúregyesülete népi tánccsoportjai.

Idén volt szerencsém elkísérni a két horvátországi magyar tánccsoportot Magyarország legnagyobb farsangi mulatságára, az egyik legnépszerűbb turisztikai eseményére. Február 10-én, a hatnapos rendezvény farsangvasárnapján lépett föl a két együttes. Mohácsra érve az első állomás a Széchenyi Téri Általános Iskola volt, onnét már népviseletbe öltözve mentek át a Kossuth filmszínházba, ahol első fellépésük a délelőtt 10 órakor kezdődő nemzetiségi néptáncműsoron volt. A laskói Petőfi Sándor MKE tánccsoportja öt éve, a csúzai Csárdás pedig 2000 óta állandó fellépői a rendezvénynek. A laskóiak felcsíkit, a csúzai tánccsoport pedig kalotaszegi táncot mutattak be a közönségnek. Minden fellépő tánccsoport oklevelet és egy mohácsi fekete kerámia díszedényt kapott ajándékba részvételéért, melyet Köveskuti Péter, a busójárás főszervezője adott át. Az ezt követő pár óra szabad idő alatt körbejárhattuk a fesztivál helyszíneit. Mohács központja tamburazenétől, a busók kereplőitől és kolompjaitól volt hangos. A 900 busó csörömpölésétől és félelmetes maskarájától mégsem ijedtek meg a busójárás látogatói, mint a helyi sokác legenda szerint hajdanán a törökök. Körülbelül nyolcvanezer ember tolongott Mohács utcáin, a kézművesstandok, kürtőskalácsárusok, sütödék előtt is hatalmas sorok kígyóztak. A busóknak nem csak az embereket, de a telet sem sikerült teljes mértékben elkergetniük, szitált a hó. A délután kezdődő szabadtéri fellépésen a csúszós színpad nem könnyítette meg táncosaink dolgát, ennek ellenére a tőlük megszokott formájukat hozták.

– Szeretek fellépni a busójáráson, főleg szabadtéren, a hideg és havas idő ellenére is, mert a közönség lelkesedése nekünk is erőt ad – mondta Lakatos Dániel, a Csárdás oszlopos tagja.

buso-2

A  laskói Petőfi Sándor MKE

buso-3

A HMDK csúzai Csárdás Ifjúsági Kultúregyesülete


{fcomments}