A magyar nemzetpolitika egyik eredménye a magyar-magyar kapcsolatrendszer erősítése

0
40

A családok kiemelt helyet kapnak a következő időszak nemzetpolitikájában, a negatív demográfiai folyamatokat meg kell fordítani – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a múlt hétvégén Szarajevóban a Kommunikációs hídépítés a volt Jugoszlávia országainak magyar közösségei között című konferencián.

„Ha nem lesznek utódaink, nem lesz nemzetpolitikánk, és nem lesz nemzetünk sem” – hangsúlyozta a politikus a konferencián, amely az első olyan rendezvény a volt Jugoszlávia területén, ahol az ott működő magyar intézmények képviselői oszthatták meg tapasztalataikat.

Az eseményen a horvátországi magyarságot Jankovics Róbert, a HMDK elnöke és Jakumetović Rozália, Vukovár-Szerém megye magyar kisebbségi önkormányzatának és a Vukovári Magyarok Egyesületének elnök asszonya képviselte.

Ezeket a közösségeket a hasonló történelmi múlt jellemzi – magyarázta Potápi Árpád János, majd hozzátette: ezen felül például Bosznia-Hercegovinában, Macedóniában és Crna Gorában alapvetően a mai Vajdaság, illetve a régi Dél-Magyarország területéről érkezett emberek leszármazottai élnek, akik a későbbi tanulmányok, munka vagy családi kapcsolatok miatt érkezettekkel együtt képezik a magyar közösségek magját.

– A konferenciának helyet adó Boszniában néhány száz fős magyar közösség él, de „ők is szeretnének megmaradni magyarnak, és mi támogatjuk őket ebben” – tette hozzá.

Potápi Árpád János aláhúzta: az utóbbi időszak legjelentősebb nemzetpolitikai eredménye a nemzet közjogi egyesítése, a kettős állampolgárság megadása, valamint a magyar-magyar kapcsolatrendszer jelentős erősítése volt.

– Emellett nagyon fontos, hogy az elmúlt években megkezdődött a szülőföldön való boldogulás erősítése, „az, hogy gazdaságilag is erősítsük meg a magyarságot”. A szülőföldön való boldogulás területén kiemelt jelentőségű a magyar családok megerősítése mind gazdaságilag, mind az intézményrendszer tekintetében – mondta.

– Mindezek mellett a politikai intézményrendszer megtartása és megerősítése is lényeges. Fontos, hogy a magyar szervezetek és a magyar pártok mindenhol legyenek ott a helyi politikában, önkormányzatokban, területi egységekben és országosan is – húzta alá.

A Kommunikációs hídépítés a volt Jugoszlávia országainak magyar közösségei között című kétnapos rendezvény keretében kiállítást és népzenei műsort is szerveztek a résztvevőknek, hogy jobban megismerjék egy-egy régió kultúráját és sajátosságait. A népzenei műsorban a nagy múltú szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület népi tánccsoportja is bemutatkozott.

Az eseményen részt vett Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője is.