A magyar kultúra hete Pólán

0
87

Kiállítás, előadás, kultúrműsor is szerepelt idén is a sorrendben 19. pólai magyar hét programjai között, amelyet a HMDK Isztria megyei szervezete június 2-9. között rendezett meg. Az eseménysorozat részeként a Szent István csatahajó elsüllyedésének 100. évfordulóján a hősökről is méltóképpen megemlékeztek.

A HMDK Isztria megyei szervezete 1996-ban alakult meg pulai székhellyel, de a közösségi tevékenység az egész félszigetre kiterjed. Székhelyük egy irodát, egy kisebb rendezvénytermet, valamint könyvtárat foglal magába. Legjelentősebb rendezvényük a pulai magyar kulturális hét, amit a nehézségek és az egyre apadó tagság ellenére, fáradságot nem kímélve igyekszik ez a maroknyi magyar közösség minden évben színvonalasan megrendezni.

A rendezvény június 2-án a Dráva menti magyarság népi díszítőművészetét bemutató kiállítással kezdődött a honvédők otthonában, majd június 4-én a HMDK-szervezet székházában a népi díszítőművészetről vetítettképes előadást tartottak, amelyet kézműves foglalkozás követett.

A magyar hősi halott haditengerészekről is megemlékeztek

Június 9-én, a magyar kultúrhét keretében a Szent István csatahajó elsüllyedésének 100. évfordulóján megemlékeztek a tragikus eseményről.

A hősi halott haditengerészek emlékére tavaly állított és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által felavatott emléktáblánál a pulai temetőben Lőcsei József, a HMDK Isztriai megyei egyesületének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. „Az elesettek emlékének megőrzése, emlékműveink, emléktábláink, a hősi temetők gondozása erkölcsi kötelességünk, hiszen a hősöknek szóló tisztelgés üzenet az emlékezésről, a megbékélésről és a jövőről” – mondta.

Dr. Lomnici Zoltán országgyűlési képviselő beszédében úgy fogalmazott: ez az emlékmű nagyon fontos az isztriai magyarság szempontjából. Itt minden évben emlékezhetnek a hősökre és arra, hogy az egyetemes magyar nemzethez tartoznak. Beszédét követően Magyar József, Magyarország zágrábi nagykövete zárta a felszólalók sorát. „Vannak pillanatok, amikor az évfordulók alkalmából valaki ünnepel, valaki emlékezik. Mi, magyarok úgy vagyunk ezzel: a nemzet és az emlékezet összetartozik” – fogalmazott.

A magyar és horvát nyelvű emléktábla előtt elsőként dr. Kovács Vilmos ezredes helyezte el az emlékezés virágait, ezt követően a horvát védelmi minisztérium képviselői koszorúztak. Az emlékműnél Magyar József nagykövet és Szendrői László alezredes, Magyarország zágrábi katonai attaséja is fejet hajtott. A nagy háború tengeri ütközetei során elhunyt magyar áldozatokra emlékezett dr. Lomnici Zoltán és Tóth Kálmán magyar országgyűlési képviselő, valamint Bagi Szilárd őrnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnokhelyettese. A magyar tengerészek emlékművénél végül Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk és Lőcsei József koszorúzott.

A résztvevők a haditengerész temetőben 2004-ben állított kétnyelvű emléktáblánál is tisztelegtek a hősök előtt.

Ízelítő a magyar kultúrából

A múlt hét végén rendezték meg a multikulturális fesztivált is Pulán, így a rendezvény szombati műsorának főszereplői a magyar hét jóvoltából a magyar művészeti csoportok voltak. Az Isztria megyei HMDK-szervezet meghívására a szentlászlói és a dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesületek tánccsoportjai léptek fel fergeteges produkcióval, valamint a Dobronaki Nótázók (Muravidék) egy népdalcsokorral, akik korábban a emléktemetőben katonadalokat énekeltek a megemlékezésen.

Az eszék-rétfalusi Népkör énekkara

A műsorban a helyi Móricz Zsigmond Kultúregyesület tagjai is felléptek, akiknek a vendégeként az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület kórusa is bemutatkozott.

– Az egészet egy magyar bállal zártuk, amelyre minden magyar egyesületet meghívtunk – mondta Lőcsi József, az esemény főszervezője, aki elégedett az ide rendezvénnyel is.

A pulai Móricz Zsigmond MKE standja

Az eseményen való részvételt korábban a HMDK ügyvezető elnökeként, most pedig elnökként is fontosnak tartja Jankovics Róbert. – Ezzel a gesztussal is azt szeretnénk kifejezni, hogy szervezetünkre minden magyar közösségünk számíthat – mondta Jankovics Róbert.

A pólai magyar kulturális hét programjai a zágrábi Kisebbségi Tanács, Isztria megye és Pula városa támogatásából valósultak meg.