A klapa fölkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára

0
102
BELFLD-klapa

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO illetékes kormányközi bizottsága párizsi ülésén vette fel a szellemi kulturális örökség listájára az Adria-parti cappella éneklésmódot, azaz a klapát. Horvátországból ezzel már 12 elem szerepel a reprezentatív lajstromban, egy pedig a sürgős védelemre szoruló örökségek listáján – olvasható a horvát közszolgálati rádió és televízió (HRT) honlapján.

A HRT már jóval a mostani döntés meghozatala előtt, november végén úgy döntött, hogy olyan dal és énekes fogják képviselni Horvátországot 2013 májusában a svédországi Malmöben az Eurovíziós Dalfesztiválon, amely szövegben és zenében is a klapa, vagyis a hangszeres kíséret nélküli, tradicionális többszólamú homofon éneklés stílusát követi. A dalt és az előadókat pályázat útján választja ki a horvát közszolgálati televízió.

A klapa azt az eredetileg férfiakból álló kórust jelenti, amelynek éneklésmódja ma ismert formájában a 19. század közepén alakult ki a mediterrán hangulatú Adria-parti és -szigeteki kisvárosokban, főleg Dalmáciában. A tradicionális klapák kocsmában, piacon, utcán vagy bármilyen közös tevékenység közben spontán kedvtelésből énekeltek, többnyire a szerelemről. Eredeti formájában Dalmáciában ma is él az idősebb nemzedék körében.
Omišban 1967 óta a klapák fesztiválját is megrendezik, ennek köszönhetően a múlt század hatvanas éveiben regisztrált húsz kórussal szemben ma már több mint négyszázat jegyeznek országszerte. A Horvátország függetlenségével bekövetkezett szociális, kulturális és politikai események hatására a klapák beépültek a modern, népszerű zenei irányzatokba, és a dalmát identitás szimbólumává váltak.

A leghíresebb, omiši fesztiválon kívül ma szinte minden tengerparti városban tartanak hasonló kisebb seregszemlét, amelyen már nem csupán férfi, hanem legalább annyira népszerű női kórusok is fellépnek. A hagyományos a cappella hangzást sokszor mandolin, gitár vagy zenekari kíséret gazdagítja.

 

{fcomments}