A kisebbségek napja Zágrábban

0
65

Szombaton a fővárosban élő kisebbségeké volt a főszerep a Zrinjevac parkban, akik népviseletük mellett táncukból, zenéjükből és gasztronómiájukból is ízelítőt adtak. A zágrábi magyarok meghívására idén először a vukovári nemzettársak is részt vettek az eseményen.

Zágráb városa és az ott működő kisebbségi önkormányzatok több éve tartanak kisebbségi napot a város egyik legforgalmasabb parkjában, a Zrinjevacon. A rendezvény az évek során egyre népszerűbbé vált, a helyiek és a turisták körében is egyaránt.

Az eseményen minden évben részt vesz a helyi magyar közösség is. A zágrábi magyarok idén csirkepaprikást készítettek tarhonyával, valamint meghívásukra a Vukovári Magyarok Egyesülete is ellátogatott a fővárosi rendezvényre. A vukováriak a kürtőskalácsot ismertették meg az érdeklődőkkel. A vukovári magyar szervezet elnökétől, Jakumetović Rozáliától megtudtuk, hogy a magyar kalács hatalmas sikert aratott Zágrábban, nem is győzték sütni, ezért jövőre is szívesen mennek majd.

A kisebbségi napon megjelent Milan Bandić, Zágráb főpolgármestere, Aleksandar Tolnauer, a Kisebbségi Tanács elnöke és Vladimir Bilek, a csehek és a szlovákok parlamenti képviselője.