A huszonegy évvel ezelőtti tragikus eseményekre emlékeztek

0
105
PB164188

Vukovár fogalommá vált: a hazáért való harc, a hősies helytállás, az áldozatvállalás, a kitartás szimbólumává. A vukovári magyarság november 16-án emlékezett meg a 21 évvel ezelőtti szomorú eseményekről. A megemlékezésen – többek között – Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is részt vett

Vukovár, de az egész ország számára is a november a szerb megszállás szomorú évfordulóját jelenti, amikor is a város hős védői és az ártatlan áldozatok előtt hajtunk fejet. A november  egyben a horvát nemzeti büszkeség hónapja is.

 

Nagy árat fizetett Vukovár

A Duna-parti várost 1991. augusztus 26-án zárták körül a szerb csapatok, de csak november 18-án tudták bevenni. A három hónapig tartó ostrom lekötötte az ellenséges erőket, így másutt meg lehetett szervezni a védelmet, úgyhogy az ország belsejébe már nem tudtak behatolni a szerb csapatok. De mindezért Vukovár nagy árat fizetett, több mint másfél ezer ember halt meg – köztük 52 horvátországi magyar is -, és még ma is hosszú az eltűntek listája. Az elesett honvédők számára külön temetőt hoztak létre. A fekete és szürke márványból készült egyensírok az értelmetlen bosszú, az emberi kegyetlenség mementójaként sorakoznak a temetőben.

 

Megemlékezés

A vukovári emléktemetőben koszorúzással emlékezett a vukovári magyarság is a város védelmében elesett áldozatokra, azok hősies helytállására.

A megemlékezésen Jakumetović Rozália, a vukovári magyar egyesület elnök asszonya mondott beszédet. Hangsúlyozta, azt szeretné, hogy a ma mintegy 400 fős kis vukovári magyar közösség továbbra is büszke lenne magyarságára. Ehhez pedig szükség van az itteni politika és Magyarország támogatására is.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár többek között arról is szólt, hogy a vukovári magyarok összefogásának eredménye, hogy magyar kórus, magyar népi tánccsoport szerveződött, és van magyar bál is a városban, hozzátéve: a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége és a Vukovári Magyarok Egyesületének munkája hozzájárul a nemzeti összetartozás erősítéséhez. Božo Galić, Vukovár-Szerém megye zsupánja beszédében kiemelte Magyarország támogatását, amelyet a menekülteknek nyújtott a honvédő háború idején, és mint mondta, a mostani megemlékezésen is együtt van horvát és magyar, ahogyan ez volt a helyzet akkor is, amikor védeni kellett Vukovárt.

Majd sorra helyezték el a politikusok, diplomaták, szervezetek, egyesületek és az önkormányzatok a koszorúikat az emléktemető keresztjénél.

A koszorúzáson részt vett Pirityiné Szabó Judit, a KIM (Budapest) főosztályvezetője, dr. Iván Gábor, a Magyar Köztársaság zágrábi nagykövete, Csóti György és Firtl Mátyás parlamenti képviselők, Pohl Marietta, a Baranya Megyei Közgyűlés alelnöke, Dezső János, a zágrábi magyar nagykövetség kultúrattaséja és más tisztségviselők.

– Mindig nagyon megrázó eljönni ide, ahol még élő seb a háború, ahol még az ember azokkal találkozhat, akik személyesen élték át, és a veszteségeik is személyesek. Jó dolog, hogy idén öröm is vegyül a gyászba: örülök annak, hogy pont ezen az évfordulón vált újra szabaddá Gotovina tábornok. Úgy érzem, hogy az ő felmentése a nemzetközi közösség elismerése, valamint egy hatalmas, régóta megérdemelt elégtétel Horvátország számára – mondta lapunknak Répás Zuzsanna. 

A megemlékezés az ovčarai vesztőhelyen folytatódott, ahol a 197 legyilkolt katona és civil között három magyar nemzetiségű ember is volt.

PB164198

PB164214

PB164222

PB164229

PB164231

PB164236

PB164248

 

{fcomments}