A horvátországi magyar oktatás jelene és jövője

0
122
konferencia

A fenti címmel rendezett konferenciát a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma múlt hét kedden az eszéki magyar iskolaközpontban.

A konferencia résztvevőinek Csapó Nándor, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának az elnöke idézte föl a Fórum eddigi, rendkívül gazdag tevékenységét. Többek között elmondta, hogy a Fórum idén nemzeti fontosságú intézmény lett, és ebből az alkalomból rendezték meg ezt a konferenciát is, amelynek célja, hogy egy retrospektív képet kapjanak a horvátországi magyar okatatás helyzetéről, és hogy közösen határozzák meg annak jövőképét.

– A rendezvényeink, továbbképzéseink mind azt a célt szolgálják, hogy pedagógusaink az ezeken szerzett tapasztalatokat, az elsajátított módszereket a magyar oktatás fejlesztése céljából alkalmazni tudják, a tanulókat pedig az anyanyelvi vetélkedők során ösztönözzük a magyar kultúra és nyelv ápolására. Sajnos a helyzetünk nem túl jó, csökkent a születések száma, és egyre nagyobb arányú a beolvadás. Ez jellemző más régókban is, de egy ilyen kis közösség számára, mint amilyen a horvátországi magyarság, sokkal súlyosabbak a következményei. Így az a célunk, hogy az iskolákkal közösen a szülőket és a tágabb közösséget is bevonjuk munkánkba, hogy mindennek köszönhetően egy olyan meggyőződés alakuljon ki, hogy a magyar oktatás előnynek számít. Ebben segít bennünket a Szülőföldön magyarul anyaországi támogatás, a most zárult külhoni magyar óvodák éve, valamint a jövőre induló magyar kisiskolások éve is – mondta Csapó Nándor.

A horvátországi magyar tannyelvű oktatással kapcsolatos fél évszázados tapasztalatait Keresztes Árpád nyugalmazott tanár osztotta meg a hallgatósággal. Előadásában azokat a tényezőket sorakoztatta föl, amelyek a kisebbségi oktatás létét befolyásolhatják. Ljubić Molnár Mónika, az eszéki magyar tanszék újdonsült oktatója saját eddigi, egyértelműen a magyar nyelven folytatott tanulás által meghatározott, éppen ezért sikeres életpályáját vázolta szuggesztív módon. Majd a jelenlevő pedagógusok külön szakcsoportokat alkotva tettek javaslatokat arra, hogy milyen eszközökkel, milyen módon lehetne a magyar tannyelvű oktatást népszerűsíteni.

A rendezvény a Bethlen Gábor Alap támogatásából valósult meg.

 

{fcomments}