A horvát vonatokról a magyar országgyűlésben is

0
168
szvay

Hétfőn, a magyar parlament idei utolsó ülésén a horvát vasúttársaság  által megszüntetett drávaszögi vonatokról is szó esett, amely főleg az anyaországban tanuló diákokat és egyetemistákat érinti érzékenyen. A diákok aláírásokat gyűjtöttek a járatok eltörlése ellen, valamint december 7-én békés tüntetést is szerveztek az eszéki pályaudvarnál.

A magyar Országgyűlésben Szávay István jobbikos képviselő vetette fel a problémát, és kérte a magyar kormány segítségét az ügyben. A képviselő elmondta, az elmúlt húsz évben a drávaszögi magyarság létszáma fogyott a leggyorsabb ütemben, amit a legújabb népszámlálási adatok is alátámasztanak, és ezért megengedhetetlen, hogy a magyar kormány ne tegyen valamit ez ügyben.

– E járatok megszüntetése a vészesen zsugorodó nemzetrész gyakorlatilag gépjárművel nem rendelkező részét teljesen elvágja az anyaországtól. Eddig napi három vonat közlekedett oda-vissza Horvátországból Magyarországra. Ez a megszorítás a horvátországi magyar diákokat érinti leginkább, akik heti rendszerességgel használták ezeket a járatokat. Az érintettek nevében kérem a magyar kormányt, hogy mihamarabb lépjen fel a horvátországi magyarság érdekében, hiszen e kicsiny közösség számára ez a vasútvonal jelenti a köldökzsinórt az anyaország irányában – mondta parlamenti felszólalásában Szávay István.

A jobbikos képviselő kérdésére Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára válaszolt, aki elmondta, tudnak a problémáról, és nagyon fontos kérdésnek tartják a megoldását, ezért nem véletlen, hogy minden lehetséges és minden szintű kétoldalú tárgyaláson felvetik a Drávaszög vasúti közlekedésének a kérdését – mondta. Az államtitkár még hozzátette, a horvát fél részéről egyelőre ezekkel a törekvésekkel kapcsolatban nincs fogadókészség, de a magyar fél mindent megtesz az ügy rendezése érdekében.

 

{fcomments}