A HMIK békés tüntetést szervezett a nemzetközi vonatjáratok megszüntetése ellen

0
95
tntets

December 7-én került sor a Szarajevó-Budapest, illetve a Pélmonostor-Pécs vasúti járatok eltörlése elleni békés tüntetésre, amelyen az a HMIK tagjaihoz több érintett diák, illetve utas csatlakozott.

A fiatalok délután négy óra körül kezdtek gyülekezni az eszéki pályaudvar előtti parkolóban, ahol elkészítették a transzparenseket. Az eleinte szűkebb, csak HMIK-tagokból álló csoporthoz nemsokára csatlakoztak a Magyarországon tanuló egyetemisták, akik a leginkább érintettek a dologban, de részt vettek olyanok is, akik ritkábban vonatoznak.  A tüntetést Ljubić Molnár Mónika, Vass Larissza és Hordósi Dániel HMIK-tagok szervezték.

A tiltakozók „gyászjelentést“ ragasztottak ki a helyszínen, mely alatt mécseseket gyújtottak, ami a vonatjáratok elsiratását volt hivatott szimbolizálni. A tüntetés alatt folytatódott az aláírásgyűjtés, ami már hónapokkal ezelőtt kezdődött. A mintegy 1000 aláírással megtámogatott petíciót a horvát vasúttársaság (HŽ) igazgatóságának fogják átadni.

A horvát média élénk érdeklődést mutatott a megmozdulás iránt, a Drávatáj mellett a Nova TV, az Eszéki TV, a Szlavón Televízió, valamint a közszolgálati televízió riporterei készítettek interjút a tüntetés résztvevőivel.

– A HMIK fontosnak tartotta, hogy hallassa a hangját egy olyan ügyben, amely komolyan érinti a magyar fiatalok egy csoportjának az érdekeit. Úgy érezzük, hogy lehetőségeinkhez mérten mindent megtettünk, hogy felhívjuk a figyelmet a problémára. A Horvát Vasutak képviselője telefonon keresett meg, de személyesen nem jelent meg a képviselőjük, hogy átvegye a petíciót, így azt kérte tőlünk, hogy postázzuk az igazgatóság címére, és megnézik, hogy mit tehetnek. Bizakodunk a kedvező fordulatban – mondta Ljubić Molnár Mónika, a HMIK alelnöke.

 

„A Magyar Ifjúsági Konferencia Állandó Bizottsága határozottan ki kíván állni a horvátországi magyarság számára létfontosságú Pécs – Pélmonostor és Budapest – Szarajevó közötti nemzetközi vasútvonalak megőrzése mellett, hiszen a Mohács – Pélmonostor buszjárat eltörlése óta csak ezen módozatai maradtak a két ország közötti közlekedésnek.

A magyar fiatalok legmagasabb szintű egyeztetési fórumának képviselői álláspontja, hogy semmilyen gazdasági célú intézkedés nem indokolhatja magyarok százainak elvágását az anyaországtól. A horvátországi magyarság iránt érzett felelősségünk megköveteli, hogy részt vegyünk a holnap Eszéken tartandó demonstráción, melyet követően írásban fordulunk segítségért a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyetteshez, dr. Semjén Zsolthoz.

Gulyás Tibor,

a MIK elnöke”

 

{fcomments}