A hagyományos szövés utolsó képviselői

0
152
korogy-szovo

Korábban Kórógyon szinte minden házban volt szövőszék, ma már csak egy van, amelyen Rapcsák Éva néni halála után Paprika Magda és Gyöke Julianna dolgoznak tovább.

Korábban a falusi asszonyok nélkülözhetetlen munkaeszköze volt a szövőszék, melynek segítségével elkészítették a háztartásban használt legfontosabb textíliákat: a szőnyegeket, függönyöket, falvédőket, ágyneműt. Vagyis a szövés azon régi tevékenységek közé tartozik, amelyek nélkül dédanyáink nem létezhettek volna, mi pedig már csak hírből ismerjük. Néhány évvel ezelőtt Kórógyon találtunk egy olyan szövőszéket, amelyen Rapcsák Éva és Paprika Magda dolgoztak, ők a hagyományos szövőszékkel való szövés utolsó képviselői vidékünkön. Éva néni gyermekkorában tanult meg szőni. Az idős hölgy időközben elhunyt, de tudását sikerült ádadnia néhány érdeklődő asszonynak, Magdus néni pedig otthonában ismét életre keltette a szövőalkalmatosságot.
– Ezt a szövőszéket Magyarországról hoztuk, mert ami még a faluban volt, az mind a szerb megszállók pusztításának az áldozata lett – mondja Magdus néni.
Magdus néni hozzátette, hogy a faluban még sokan értenek a szövéshez, csak az a baj, hogy kevesen akarnak már vele foglalkozni, ugyanis nagyon időigényes munka. Magdus néni és Julis néni naponta több órát is eltöltenek a kis nyári konyhában, és dolgoznak, mi pedig szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy munka közben láthattuk őket és a szerkezetet.
A régi szövőszéket tehát már csak ők használják. Ha már ők sem bírják tovább, nagy valószínűséggel az enyészet martalékává válik. A fiatalokat már egyáltalán nem érdekli ez a tevékenység, így nincs kinek átadniuk tudásukat. Ők ebben nőttek fel, és számukra ez ma is egyfajta kikapcsolódás.

 

{fcomments}