A döntés joga

0
119

A magyar parlament hétfőn név szerinti szavazással, 251 képviselő egyetértésével, 91 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett fogadta el a kormánypártok által kezdeményezett új választási törvényt, amely szerint a határon túli magyarok is szavazhatnak a következő parlamenti választásokon.

A határon túli magyar állampolgárok levélben vagy az interneten regisztrálhatnak a választásokra, amennyiben választani akarnak.

Az állampolgárság viszont nem keverendő össze a szavazati joggal. Akinek van állampolgársága, de nem regisztráltatja magát a szavazói névjegyzékbe, az nem szavazhat, aki viszont regisztrál, szuverén joga, hogy eldöntse, kire adja a voksát.

A szavazati jogot és az állampolgárságot nem csak az ún. egyszerű emberek keverik össze. Gyurcsány Ferencnek is vannak ezzel kapcsolatban téveszméi. De ha ezzel a mi megítélésünknek is árt, akkor azt kikérjük magunknak.

Az exminiszterelnök az egyik kereskedelmi csatorna reggeli műsorában a horvátországi magyaroknak a magyar állampolgárságot állítólag elutasító álláspontjával támasztotta alá elméletét, mely szerint nem kell a határon túli magyaroknak kettős állampolgárság, ezért ha újra szavazna, most is nemmel voksolna. Elmondta, hogy nemrég Pélmonostoron járt, és ott a horvátországi magyarok vezetőivel találkozott, akik közölték vele, hogy ők bizony nem veszik fel a magyar állampolgárságot, mert nem akarnak játékszerei lenni a magyarországi politikának. Nem szeretném felsorolni, kikkel is találkozott Gyurcsány Pélmonostoron, minősíteni sem akarom magyarságukat, de hogy a horvátországi magyarok nem veszik fel a magyar állampolgárságot, szemenszedett hazugság. A volt miniszterelnök kijelentését még a MESZ-lap is cáfolta múlt heti számában, azt írták, mennyien fordulnak hozzájuk segítségért, és hogy Beremenden (mert ők oda küldik a horvátországi magyarokat, nem Eszékre) folyamatosak az eskütételek.

Ezek után annyit elmondhatok védelmünkben, hogy Gyurcsány Horvátországban nem az itteni magyarság vezetőivel találkozott, és akik ott voltak, sem adtak valós képet az itthoni helyzetről, maximum saját véleményüket mondták el. A horvátországi magyarok többsége viszont nem osztja annak a tucatnyi embernek a véleményét, aki a volt miniszterelnökkel azt próbálta meg elhitetni, amit maga is hallani akart.

Miután egyik jegyzetemben beszámoltam arról, hogy Gyurcsány Pélmonostoron járt, és hogy a MESZ vezetői kit is fogadtak valójában, lapjuk egyik újságírója, Bognár Attila csak azzal tudta „tompítani” a hírt, hogy labilis az idegállapotom, és forduljak szakorvoshoz. Ha Gyurcsányról van szó, és arról, hogy a Kárpát-medencei magyarság egyik legnézettebb reggeli műsorában, a Mokkában horvátországi magyarokkal igyekszik „aládúcolni” nemzetellenes, az emlékezetes december 5-ei szégyenletes népszavazási eredményhez vezető magatartását, nem csak az én idegeimet borzolja. Ezért könyörögve kérem a MESZ vezetőit, ne hozzanak ránk szégyent, Kárpát-medencei méretű megvetést! Mert ha nem akarnak szavazni, ne szavazzanak, ha nem akarnak magyar állampolgárok lenni, hát ne legyenek, viszont akik magyar állampolgárságot és szavazati jogot is akarnak, azoknak saját szuverén joguk eldönteni, élnek-e a lehetőséggel, amelyet anyaországunk biztosított számukra azért, mert minden magyar, bárhol él is a világon, az államalapító, egyetemes magyar nemzet tagja.

 

{fcomments}