A csúzai nőszervezet újra Lorántffy Zsuzsanna nevét vette fel

0
130
08-cszai-nszervezet-2

Február 7-én tartotta évi közgyűlését a csúzai nőszervezet. Az előző évi tervek és az idei évi programok ismertetése mellett olyan határozatot hozott, hogy Lorántffy Zsuzsanna nevét veszi fel az egyesület.

A múlt hét csütörtökjén a csúzai kultúrotthonban lévő emeleti termükben gyűltek össze a csúzai nőegylet tagjai, hogy megtartsák évi közgyűlésüket. Pinkert Ida, az egyesület elnöke beszámolt az egyesület mögött maradt igencsak eseménydús időszakról. Elhangzott, hogy szinte minden hónapra jutott valamilyen esemény. Számos kiállításon vettek részt, évek óta szerepelnek a vajdasági Nemzetközi Kézimunka- és Gyűjtemény-kiállításon, amelyen mindig nagy sikereket érnek el a baranyai motívumok.

– Az idén a megváltozott törvények miatt már nem szervezzük meg a március 8-i nőbálat, helyette tomboladélutánt tartunk majd, ahol ezúttal is megajándékozzuk idősebb nőtársainkat. Természetesen folytatódnak a téli varrók is, készülnek az újabb kiállítási anyagok, és hasonló mozgalmas programot tervezünk az idénre is – mondta el lapunknak Pinkert Ida. aki Hozzátette, hogy egy olyan határozatot is hoztak, amely szerint mostantól újra Lorántffy Zsuzsanna nevét veszi fől a nőegylet.

 

A nőszervezet története

Hivatalosan 1916-ban alakult meg Lorántffy Zsuzsanna Egyesület fiókegyleteként, de gyakorlatilag már 1914-től működött. 1920 –ban, a hatalomváltással megszűnt az egylet, majd 1945-től újjáalakult, onnantól kezdve programokban élénk tevékenykedés jellemezte a szervezetet egészen 1991-ig. Rendszeres anyagi támogatást soha senkitől nem kaptak, de az asszonyok szorgalma és leleményessége a falu legerősebb szervezetévé tette. A nőszervezett mindig nagyon sikeres bálokat rendezett, ezenkívül az asszonyok minden héten összejöttek. A téli hónapokban kézimunka-délutánokat tartottak, nyáron pedig vasárnap délutánonként gyűltek össze.

A szervezet nem csak a nőkkel foglalkozott, részt vállalt az egész falu gondjainak megoldásában. Részt vett a falu és kultúrotthon szépítésének akcióiban. Az óvodát és az iskolát is támogatta. 1980-ban egyedülálló akciót bonyolított le, a csúzai nők rákszűrését, s a szűrővizsgálat költségének a felét magára vállalta. Amire pedig a csúzai asszonyok a legbüszkébbek voltak, az a sok-sok felejthetetlen kirándulás. Ellátogattak olyan történelmi és kulturális emlékhelyekre, mint Kragujevac vagy Dubrovnik, és a természet olyan gyöngyszemeit is megnézték mint a Plitvicei-tavak vagy az Al-Duna. Bejárták az anyaország tájait, városait, megismerkedtek a történelem és a kultúra emlékeivel Budapesten, Egerben, Debrecenben, Szegeden, a Balatonon, szerveztek kirándulást Erdélybe és Bécsbe is.

A háború után, 1999-ben a szervezet egyesületként alakult újjá.

 

{fcomments}