A csúzai nőegylet kézimunkái Csantavéren

0
94

Az e héten megnyílt csantavéri (Vajdaság) nemzetközi kézimunka-kiállításra a csúzai Nőegylet tagjai is beneveztek. Az egyesület tizenhét alkotója huszonkét kategóriában összesen ötven kézimunkát mutat be a húsvéthétfőtől április 6-áig tartó eseményen.

A csúzai nőszervezet tagjai nem először járnak a vajdasági Nemzetközi Kézimunka- és Gyűjtemény-kiállításon. 2012-ben Bácskossuthfalván Kováts Zsuzsanna munkáját aranynívódíjban részesítette a zsűri. Azóta viszont anyagi okok miatt nem tudtak részt venni az eseményen, éppen ezért most nagyon hálásak az országos HMDK-nak, illetve a HMDK csúzai alapszervezetének, hogy finanszírozták az útiköltségüket és a nevezési díjat.

Telecski Elvira, a MIRK, vagyis a kézimunkázók és gyűjtők nemzetközi kiállításának elnök asszonya húsvéthétfői nyitóbeszédében elmondta, az idei tárlaton összesen 40 szervezet 1500 kiállítója vesz részt kézimunkáival különféle kategóriákban (hímzések, horgolások, festmények, fafaragások stb.).

A csúzaiak is méltóképpen tértek vissza a kiállításra, hiszen a nőegylet 17 tagja – csúzaiakon kívül hercegszőlősiek és sepseiek is – 22 kategóriában összesen 50 kézimunkával mutatkozott be.

Kiállított munkáik között volt népi, modern és húsvéti hímzés, többféle horgolási technikával készített munka és ún. frivolitás is. Többen megdicsérték munkájukat, a zsűri elismerően szólt Dobó Lilla quilling-technikával (papírcsíkokkal készített) térhatású képeiről, és Faddi Erzsébet kötött sáljairól is.

Rómer Edina drávaszögi hímzéseit vitte el a kiállításra, munkái révén a vajdasági közönség is betekintést nyert régiónk sajátos népi motívumaiba.

– Nagy szeretettel fogadtak bennünket, örültek, hogy a Drávaszögből, Csúzáról is van résztvevője az eseménynek. Régi ismerősökkel is volt szerencsénk találkozni a kiállításon – mondta el lapunknak Pinkert Ida, a nőegylet elnök asszonya. Izgatottan várják a 6-ai záróünnepséget és az eredményhirdetést, amelyre még többen szeretnének elmenni, mint ahányan a megnyitón voltak.