A csúzai ifjúsági szervezet rendezvényei nem csak a fiatal korosztálynak szólnak

0
136
09-csuza-elso-vasarnapi-gyertya-gyujtas

A csúzai ifjúság mindig is szorgalmáról volt híres. A hivatalosan 2006 óta működő Ács Gedeon Magyar Ifjúsági Szervezet számos kis és nagyszabású rendezvényt tudhat maga mögött. Többnyire a fiatalok részére igyekszik szórakozási lehetőséget teremteni, így általában rockkoncerteket és más zenés partikat rendeztek eddig. A december 21-én tartandó adventi est azonban mindenkinek szól, életkortól függetlenül.

A szerény szórakozási lehetőségek bővítése volt az egyik célja az Ács Gedeon Magyar Ifjúsági Szervezet hat évvel ezelőtti megalakításának. A régi céllövölde épületében kialakított ifjúsági klubban, illetve a csúzai kultúrotthonban számos koncertet rendeztek azóta. Drávaszögi és magyarországi amatőr rockbandák szórakoztatták a zenekedvelőket, köztük a The Garden már-már „házi“ zenekarnak számít. De a szervezetnek köszönhetően nevesebb együttesek is megfordultak Csúzán, például a Kárpátia, a Zabranjeno Pušenje vagy Zoran Mišić. A koncertek mellett minden évben trianoni megemlékezést szerveznek a kultúrotthonban, és idén tavasszal a HMIK által rendezett Családi Nap csúzai helyszínén is közreműködtek.

-Non-profit szervezet lévén a falu és a HMDK támogatásán kívül önerőből tartjuk fenn magunkat, ami nem egyszerű, hiszen a hangtechnikai berendezések megvásárlása mellett a klubterem is folyamatos felújításra szorul, jelenleg a belső falak várnak meszelésre – mondja Bosnyák Tamás, a szervezet elnöke.

A tagok, amikor nem azon munkálkodnak, hogy másoknak nyújtsanak kikapcsolódási lehetőséget, saját maguknak szerveznek összejöveteleket hétvégenként egy-egy  sütés-főzés, filmvetítés, esetleg karaoke-parti erejéig, vagy csak társalogni, barátságot ápolni járnak össze, ami nélkül nem működne a többi tevékenység sem. Szerintem példát mutatnak az elkövetkező generációknak.

Az ifjúsági szervezet a hagyományok ápolására is nagy hangsúlyt fektet, minden húsvéthétfőn locsolást szerveznek, április utolsó éjszakáján májusfát állítanak, és idén először adventi estet tartanak a falu központjában.

 

Adventi est

A már hagyományosnak tekinthető karácsonyi rockparti helyett idén szolidabb rendezvényre készülnek a fiatalok. December 21-én kerül sor az adventi estre, melynek keretén belül sült kolbászt, forralt bort és teát kínálnak vendégeiknek a csúzai posta épülete mögött feldíszített „ünnepi kertben“.  – Minden érdeklődőt szeretettel várunk, és reméljük, e rendezvényből is sikerül hagyományt teremtenünk – mondta lapunknak Kubik Endre.

A gyerekektől az idősekig mindenkinek szüksége van arra, hogy családi, baráti körben töltse az ünnepeket, olyan környezetben, ahol egy kis időre elfeledkezhet a hétköznapok problémáin túl még arról is, hogy mi van a karácsonyfa alatt, hiszen anyagias világunkban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy sokkal többről szól a karácsony.

 

{fcomments}