760. „szülinapját“ ünnepelte Csúza

0
181
06-csuza

1252-ből való az első írásos dokumentum, melyben Csúzát e néven említik, tehát a falu immár több mint 760 éves, amit a nagy múltú helybéli Jókai Mór Kultúregyesület szervezésében, falunap keretein belül ünnepeltek meg november 18-án, vasárnap.

Az ünnepségre a helyi kultúrotthon nagytermében került sor. Csúza számos előadó- és alkotóművésszel büszkélkedhet, ennek köszönhetően gazdag és színes produkcióból álló műsort állíthattak össze a szervezők.

A kultúrotthon előcsarnokában képkiállítás volt megtekinthető: Pacl Ábri Judit, Jáger János, Vučenić Belasić Tímea és Zsilinszky Ágnes festményein kívül Kollár Kinga fotóit, Lovákovics Olivér fényképeiben, valamint a Szivárvány rajzszakkör munkáiban gyönyörködhettek a látogatók.

IMG_3030A falu múltját és társadalmi-kulturális életét feldolgozó Csúzai füzeteket ötévente szokták megjelentetni. Idén decemberben fog elkészülni a harmadik, melyből Reppmann Dékány Zsuzsanna olvasott fel, aki Pasza Árpád és Varga György asszisztálásával azon fáradozik, hogy a legújabb füzet is napvilágot láthasson.

A Hajnalcsillag és a Csárdás népi tánccsoportok a tőlük megszokott magas színvonalú fellépéseikkel örvendeztették meg a közönséget. A Pódium Irodalmi Kör tagjai humoros jelenetekkel kacagtatták meg az embereket. Ezenkívül népdalok és egyéb énekek hangzottak el Rómer Edina, Kébert Irma néni, Pinkert Ilona és a nyugdíjasok alkotta asszonykórus előadásában, valamint helyi amatőr költők verseiből is elmondtak néhányat.

A rendezvény sikeréről a telt házas kultúrotthon, nem kevésbé a közönség vastapsa tanúskodott, amellyel a fellépőket jutalmazta.

– Sikerült méltóképpen megünnepelnünk az évfordulót, emellett nem titkolt célunk volt a faluban élő tehetséges embereknek fellépési lehetőséget biztosítani. A nagyterem kicsinek bizonyult, sokan állva voltak kénytelenek élvezni a produkciókat. Mindenkinek köszönöm, hogy megtisztelte rendezvényünket – mondta lapunknak Kováts Zsuzsanna, a Jókai Mór Kultúregyesület elnöke.

 

{fcomments}