56-os megemlékezések Horvátország-szerte

0
203

A horvátországi magyar szervezetek a múlt hétvégén is több helyszínen tartottak megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója tiszteletére.

Kopács

A HMDK kopácsi alapszervezete egy szép, meghitt ünnepi műsorral emlékezett, amelyben közreműködött az Alfalusi Vegyes Kar, a kopácsi gyermektánccsoport, valamint Molnár Ljubić Mónika és Molnár Zsuzsanna, akik verset mondtak. Levetítettek egy kisfilmet is, amelyben az 1956-os eseményekről horvátországi visszaemlékezők beszéltek.

Az alkalmi összeállítás előtt De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul mondott ünnepi beszédet. A műsor után pedig az eszéki magyar főkonzulátusnak az 1956-os eseményeket összefoglaló kiállítását is megtekinthette a közönség.

Az összejövetelt a zágrábi Kisebbségi Hivatal támogatásából rendezték meg.

Bellye

A HMDK bellyei alapszervezetének a tagsága is megemlékezett az 1956-os magyar forradalomról és szabadságharcról. Az egyesület rendszeres összejövetelei mellett nemzeti ünnepeinkről sem feledkezik meg, ilyenkor tematikus filmek vetítésével, az eseményekről szóló összefoglalók felolvasásával idézik fel az eseményeket.

Pula

A HMDK Isztria megyei egyesületét két évtizede a kulturális értékek közvetítése és a magyar közösség megtartásának a szándéka vezérli. Rendszeresen tartanak magyar rendezvényeket, a legnagyobb és leglátogatottabb általuk szervezett esemény a Pólai Magyar Hét, amellyel a magyar kultúrát és hagyományokat népszerűsítik az Isztriai-félszigeten. Összejönnek nemzeti ünnepeink alkalmával is, a múlt héten az 56-os magyar forradalomról és szabadságharcról is megemlékeztek, Lőcsei József, az alapszervezet elnöke foglalta össze az eseményeket.