2012 a fejlesztések éve volt Kiskőszegen

0
124
kiskoszeg-tuzolto

Sikeres évet tudhat maga mögött Kiskőszeg a fejlesztések, felújítások, építkezések terén. Minden projektet sikerült megvalósítani. Új útburkolatok, ravatalozó, az emlékmű és a tűzoltószertár felújítása: mindezek a mögöttünk hagyott esztendőben valósultak meg, a vízvezeték-hálózat építése pedig folyamatban van.

Kevés az olyan település vidékünkön, amely olyan nagymértékű infrastrukturális fejlesztésekkel büszkélkedhet, mint Kiskőszeg. Lapunknak a Darázsi járás elöljáró-helyettese, Sipos Sándor számolt be a múlt évi befektetésekről, a folyamatban levő munkákról.
– Az elsődleges feladatok között infrastrukturális fejlesztések szerepeltek. Tavaly került sor a megújult Kossuth utcában a munka második fázisára, az aszfaltozásra, ami 370 ezer kúnába került. Az összesen 600 ezer kúnás beruházásnak köszönhetően most ez a legszebb utca Kiskőszegen. A falu ravatalozójának építésére 620 ezer kúnát költöttek. Elkészült a központi tér felújításáról szóló, 300 ezer kúnás projektdokumentáció, és már biztosítva van 700 ezer kúna a terv kivitelezésére is. A turizmus szempontjából lényeges befektetés volt a kilátón lévő emlékmű felújítása. A 80 ezer kúnás projektet az orosz külügyminisztérium és nagykövetség finanszírozta – mondta az elöljáró-helyettes.
 

Nagy jelentőséggel bír a kikötő építése

kiskoszeg-kikoto

Kiskőszeg az egyetlen olyan drávaszögi település, amely a Duna mellett terül el. Ezért nagy jelentőségű a kikötő építése, ami 10 millió kúnába kerül.
– Ekkora összegből sikerült a mi járásunkon kívül a Hercegszőlősit is érintő „tankutat” is felújítani. A kétsávos körforgalom megépítése pedig 10,5 millió kúnára rúgott, ez októberben fejeződött be. Tavaly novemberben kezdődtek a munkák a Vladimir Nazor utcában, a 3 millió 300 ezer kúnás felújításnak április végéig el kellene készülnie – mondja Sipos Sándor, aki arról is beszámolt, hogy a Darázsi járás hozzájárulásával új helyiséget kaptak a honvédő háború veteránjai, az építőanyagra több mint 10 ezer kúnát költöttek. A helyi önkéntes tűzoltóegylet épületének a felújítása is befejeződik lassan, itt összesen 400 ezer kúnás beruházásról van szó. A vízvezeték-hálózat építésével kapcsolatban elmondta, a tervek szerint minden házba ingyen vezetik be az ivóvizet, csupán az aknát kell megépíteniük a háztartásoknak. Az ún. kisfocipálya felújítására is sor került, 30 ezer kúnáért kapott új aszfaltburkolatot. Tavaly készült el az új vámhivatal is. A felsorolt projekteket állami, illetve járási költségvetésből finanszírozták, valamint támogatók, szponzorok segítségével.
– A nagyobb beruházások mellett voltak más kiadások is, így a villanyhálózat, a földmérések és a kommunális vállalat is pénzbe került. A forráshiány ellenére okosan tudtunk gazdálkodni, minden projektet sikerült megvalósítani, kijelenthetem, hogy jó évet zártunk – mondta Sipos Sándor.
A kis határ menti településen tehát a tavalyi eredmények jóleső nyugtázása után folytatódik az építkezés, a falu fokozatosan szebbé és rendezettebbé válik.

 

{fcomments}