169 épületet bontanak le a megyében

0
136
rusenje_vir1-190213juremiskovicCropix

Megkezdődött az engedély nélkül épült ingatlanok lebontásának újabb hulláma. Elsőként Vir szigetén bontják azokat az épületeket, amelyek 2009. november 30. előtt épültek, ezeket ugyanis legkésőbb 2012. december 31-éig kellett volna legalizálni a 2011. június 21. után épülteket pedig utólag sem lehet törvényesíteni. Baranyában 169 épület kerül a viriek sorsára.

A múlt hét elején kezdték meg a Vir szigeti engedély nélkül épült objektumok bontását. Hogy mikor kerülnek sorra az eszék-baranyai ingatlanok, azt még nem lehet tudni. Az illetékes minisztériumban azt nyilatkozták, hogy soha nem jelentik be előre az időpontokat, erről közvetlenül a bontás előtt értesítik az illetékeseket. Jelenleg Eszék-Baranya megye területén 169 olyan épület van, amelyekre a megadott időpontig nem kérték a törvényesítését.

Ami Baranyát illeti itt a múlt év során 170 kérvényt nyújtottak be, idén pedig 250-en kérték az engedély nélkül épült épületük törvényesítését. Ami a legalizációt illeti, a leghangosabbak a kiskőszegi zöld-szigeti nyaralók tulajdonosai voltak, akik számára elvileg már a múlt év végén lejárt a határidő.

– Akiknek kellett, azok mind benyújtották a múlt év végéig a legalizációhoz szükséges dokumentumokat, csak éppen a kérvényük nem teljes, mert még mindig várnak egy dokumentumot a Horvát Vizektől, amit az országos közintézmény csak azután tud kiadni, ha módosítják a Horvát Vizekről szóló törvényt – mondta Eugen Bocka, a Zöld-sziget Védelméért Egyesület alelnöke a Glas Slavonije napilapnak.

Sipos Sándor a Darázsi járás elöljáró-helyettese lapunknak elmondta, hogy tudomása szerint a Horvát Vizektől várt dokumentum a napokban megérkezett, így semmi akadálya nem lesz annak, hogy törvényesíteni tudják az épületeket. Arról is tájékozatott bennünket, hogy a járási tanács március 5-i ülés napirendjén szerepel a kommunális illeték csökkentése is, ha a tanács többsége jóváhagyja akkor 5 kunát kell majd fizetni a hétvégi házak légköbméteréért.

 

{fcomments}