125 éves a karancsi önkéntes tűzoltók egyesülete

0
94

Decemberben ünnepelte megalakulásának a 125. évfordulóját a karancsi önkéntes tűzoltó-egyesület. A rendezvényen részt vettek az országos és megyei testvérszervezetek képviselői, illetve azok az önkéntes testületek, amelyekkel a karancsi tűzoltók baráti kapcsolatban állnak.

A karancsi tűzoltó-egyesületet 1892-ben alapították. Az első eszközöket – egy fahordóval felszerelt szekeret és fecskendőt – Budapestről kapták, melyek ma a település tűzoltómúzeumában állnak. Megalakulásuktól kezdve – a honvédő háború éveit leszámítva – folyamatosan működnek.  A testület jelenleg 64 tagot számlál, ezek jelentős része bevetésre alkalmas.

– Vidékünk egyik legaktívabb testülete a miénk, több korosztály alkotja, említésre méltó, hogy nálunk a fiatalok körében is népszerű a tűzoltóság tevékenysége. A rendszeres gyakorlatoknak köszönhetően jó eredményeket érünk el a versenyeken, de tűzoltóink már éles bevetésen is bizonyítottak. Elsődleges szerepén túl fontos az egyesület közösségszervező tevékenysége is, összejöveteleinkkel igyekszünk megszólítani a fiatalokat, jó példát mutatni nekik – nyilatkozta lapunknak Kovács Miklós, a testület parancsnokhelyettese.

A tűzoltó-egyesület évfordulós ünnepségére a helyi tűzoltóotthonban került sor. Az összejövetelen az országos és a megyei tűzoltó-egyesület is képviseltette magát, ezenkívül jelen voltak a környékbeli tűzoltók, illetve Budapestről a XIII. kerületi, továbbá a mohácsi, a székesfehérvári és majsi önkéntes tűzoltók, akikkel jó kapcsolatot ápolnak a karancsiak.

Az ünnepi beszámolók után kitüntetést adtak át az arra érdemes tűzoltóknak.